"SB" NA OKRUGLOM STOLU: Predstavljen projekt "Invaliditet i seksualno i rodno zasnovano nasilje", ovo su detalji... (FOTO)

Sudionici okruglog stola elaborirali su širi kontekst statusa osoba s invaliditetom, s fokusom na njihovu stigmatizaciju po pitanju invaliditeta i roda, ali i načine na koje institucije najefikasnije mogu odgovoriti na ta pitanja.

  • Vijesti

  • 16. Feb. 2021  16. Feb. 2021

  • 1

Pojave i oblici seksualno i rodno zasnovanog nasilja nad osobama s invaliditetom nisu u  dovoljnoj mjeri prepoznati niti na adekvatan način tretirani i sankcionirani u bh. društvu. 

Istaknuto je to danas na okruglom stolu u Sarajevu, na kojem je, u organizaciji Udruženja slijepih Kantona Sarajevo (KS) i u partnerstvu s Informativnim centrom za osobe s invaliditetom ˝Lotos˝ iz Tuzle, predstavljen projekt po nazivom "Invaliditet i seksualno i rodno zasnovano nasilje - građenje kapaciteta protiv seksualnog i rodno zasnovanog nasilja".

Cilj tog projekta jeste animirati javnost, nadležne institucije i relevantne organizacije o važnosti iznalaženja odgovarajućeg sistemskog odgovora na različite oblike nasilja kojem su osobe s inavliditetom izložene, uključujući pojave kao što su nasilje u porodici, odnosno psihičko i fizičko nasilje te ekonomsko, seksualno i rodno zasnovano nasilje.

Kako je u ime organizatora skupa istaknuo direktor Udruženja slijepih KS Fikret Zuko, spomenuti projekt nudi novi pristup u pogledu sagledavanja problema s kojima se, između ostalog, susreću osobe s invaliditetom.

- Gotovo u pravilu, do sada smo se bavili, generalno, ljudskim pravima osoba s invaliditetom, njihovim statusom u društvu, školovanjem, zapošljavanjem… Međutim, uvijek smo bili svjesni da postoji i rodno zasnovano nasilje nad tim osobama, iako se o tome nikada nije puno govorilo – kazao je Zuko.

Ocijenio je kako ovaj novi projekt u prvi plan stavlja upravo probleme koji proistječu iz nasilja nad osobama s invaliditetom "i orijentiran je ka jačanju kapaciteta za suzbijanje te pojave, uključujući strateški i zakonski okvir, kao i sistemski pristup vlasti, odnosno donositelja odluka u BiH".

Na potrebu jačanja kapaciteta organizacija koje okupljaju osobe s invaliditetom ukazala je i program-koordinatorica Informativnog centra “Lotos” Sandra Marković.

Potcrtala je kako to, osim informacija i pokazatelja koji su proistekli iz određenih istraživanja, podrazumijeva educiranje i ohrabrivanje onih koji su u riziku ili su neposredno izloženi određenim oblicima nasilja, da to nasilje prijave.

Istovremeno pojašnjava kako bi u tom kontekstu svaka organizacija morala imati educirane kontakt-osobe kojima se potencijalne žrtve mogu obratiti za pomoć, odnosno savjet i jasnu uputu o tome gdje i kome mogu prijaviti eventualno nasilje.

- Naša želja je utjecati i na širu javnost, objasniti ljudima da osobe s invaliditetom nisu pošteđene nasilja te da su u mnogo većem riziku nego opća populacija, upravo zbog ovisničke pozicije u odnosu na počinitelje nasilja – precizirala je Marković.

Regionalna koordinatorica “MyRighta” Binasa Goralija naglasila je, također, kako institucije sistema, kao ni same organizacije osoba s invaliditetom, ne prepoznaju u dovoljnoj mjeri postojanje rodno zasnovanog nasilja koje dodatno ugrožava ionako težak položaj te populacije.

Mišljenja je kako je veoma važno da nadležne institucije i relevantne organizacije prate stanje na tom planu i na adekvatan način reagiraju te djeluju preventivno kako bi se pojave nasilja suzbile u najvećoj mogućoj mjeri.

Goralija ističe kako, nažalost, nema puno informacija o počinjenom nasilju te da je prvi korak da oni koji su izloženi nasilju postanu svjesni toga, kao i mogućnosti da javno reagiraju i budu na odgovarajući način zaštićeni.

Sudionici okruglog stola elaborirali su širi kontekst statusa osoba s invaliditetom, s fokusom na njihovu stigmatizaciju po pitanju invaliditeta i roda, ali i načine na koje institucije najefikasnije mogu odgovoriti na ta pitanja.

Konkretno, fokus je na trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini u vezi sa seksualnim i rodno zasnovanim nasiljem nad osobama s invaliditetom, a u skladu s ciljevima dvogodišnjeg projekta.

Stoga su, osim organizacija koje okupljaju osobe s invaliditetom, na skup pozvani i predstavnici državnih, federalnih i kantonalnih institucija vlasti.

Projekt „Invaliditet i seksualno i rodno zasnovano nasilje – građenje kapaciteta protiv seksualnog i rodno zasnovanog nasilja“ se realizira uz podršku organizacija "MyRight – Empowers people with disabilities" i Radija "Hjälpen" iz Švedske.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...