JE LI BOŠKA ĆAVAR DIO STRATEGIJE DRAGANA ČOVIĆA: Zukan Helez tvrdi - "HDZ je bio siguran u Bošku Ćavar. Počinjem sumnjati u neke predstavnike međunarodne zajednice, u gospodina Sattlera..." (VIDEO)

Drama zvana izbori u Mostaru okončana je izborom HDZ-ovog Marija Kordića za gradonačelnika. Vikend uoči izbora činilo se da je Dragan Čović u šah-matu, prvenstveno zbog ideje Zukana Heleza iz SDP-a o rotirajućem gradonačelniku. Čović je imao priliku da prihvati i dobije poziciju gradonačelnika na 16 mjeseci ili da odbije i ostane bez nje potpuno.

  • Mini market

  • 17. Feb. 2021  17. Feb. 2021

  • 14

Međutim, voda je u ponedjeljak ujutro otišla na Čovićev mlin. Iz Naše stranke otvoreno su saopćili da ipak ne pristaju na prijedlog o rotirajućem gradonačelniku, iako je upravo predsjednik ove stranke Predrag Kojović prenio ideju predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću kao posljednji momentum u traganju za dogovorom probosanskih političkih predstavnika (koji ne bi išao na štetu prohrvatskih).

U popodnevnim satima došlo je do glasanja u Gradskom vijeću Mostara, a dvije ruke predstavnica Naše stranke ostale su suzdržane i Mario Kordić je izabran za gradonačelnika Mostara na mandat od četiri godine.

I dalje traju nagađanja o tome šta se, ustvari, desilo pa je Naša stranka naprasno odustala od prijedloga koji se i njima dopao. Predsjednik stranke Predrag Kojović preuzeo je punu odgovornost na sebe, pohvalivši odlučnost i dosljednost vijećnica Irme Baralije i Boške Ćavar.

"Slobodna Bosna" objavila je još u drugoj polovini januara tekst u kojem smo analizirali nastup Boške Ćavar u podcastu „Bura“, a cijeli njen nastup saželi u pitanje: "Je li Boška Ćavar iz Naše stranke 18. 'Čovićeva ruka' u Mostaru?"

Za direktan odgovor, ali i nešto šire kontekstualiziranje čitave problematike izbora gradonačelnika Mostara, pobrinuo se Zukan Helez iz SDP-a. Gostujući u programu N1 na konstataciju novinarke da je HDZ sve vrijeme od izbora do danas šutio i čekao svoju poziciju, Helez je rekao da su imali sigurnost, da su bili sigurni u Bošku Ćavar.

"A šta mislite što je HDZ šutio? Imao je neku sigurnost. Siguran je bio u Bošku Ćavar zbog pozicije gdje živi i podrške međunarodne zajednice."

Zatim se Helez osvrnuo i na ponašanje međunarodne zajednice tokom postizbornog perioda u Mostaru.

"Pomalo počinjem sumnjati u neke predstavnike međunarodne zajednice, u gospodina Sattlera. Pojedini zvaničnici, pogotovo ovi koji dolaze iz desnih stranka koje sad vladaju u Evropi, imam utisak da kažu -  'Sarajevo je bošnjačko, Banja Luka je srpska, Mostar treba da bude hrvatski'", rekao je Helez.

On je prokomentarisao i odgovornost unutar Bh. bloka za to što je HDZ dobio poziciju gradonačelnika u Mostaru.

"Ne možete govoriti o Bh. bloku da su svi isto krivi, SDP je dao svoj glas", rekao je Helez.

Na pitanje novinarke da li je prijedlog o rotirajućem gradonačelniku posljedica straha SDP-a od osude glasača, Helez je rekao da to nije strah te da je to ideja da svako dobije priliku i da više "ni SDP ni Naša stranka ne pametuju, već da probaju riješiti probleme u Mostaru"

"Dosta je više da stojimo po strani. Prihvatite to, imate godinu i po dana, pokažite da ste drugačiji", obrazložio je svoj prijedlog Zukan Helez.

Vrijedi istaknuti da niko iz vrha SDP-a do sada nije bio ovako direktan kao Helez. Rijetko se usuđuju kritikovati koalicione partnere, a pogotovo predstavnike međunarodne zajednice. Helez je nedavno podnio ostavku i na poziciju predsjednika Kadrovske komisije, a nakon toga istaknuo da SDP mora ići zajedno s DF-om u narednom periodu. Da li je riječ samo o izoliranom stavu ili je dio SDP-ovaca zaista odlučio da konačno preuzme više odgovornosti za procese u zemlji, bez suvišnog kalkuliranja, ostaje da se vidi.  

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 14

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...