EUROSTAT OBJAVIO FASCINANTNE PODATKE: Ova zemlja preskočila je i SAD i postala glavni evropski trgovinski partner

Posljednje brojke, koje je u ponedjeljak objavio Eurostat, pokazale su da Kina sada ima još veću ulogu u učinku evropskih ekonomija.

  • Ekonomija

  • 18. Feb. 2021  18. Feb. 2021

  • 2

Kina je prošle godine prestigla SAD da bi prvi put postala glavni evropski trgovinski partner, pokazuju podaci Evropskog ureda za statistiku.

Izvoz Evropske unije u Kinu lani je porastao za 2,2 posto, a uvoz za 5,6 posto. Za usporedbu, izvoz u SAD opao je za 8,2 posto, a uvoz je opao za 13,2 posto.

Posljednje brojke, koje je u ponedjeljak objavio Eurostat, pokazale su da Kina sada ima još veću ulogu u učinku evropskih ekonomija.

Razlog tome je očito činjenica da su Kina / Azija jedina regija koja prolazi kroz brz oporavak – rekao je ekonomist ING-a iz Njemačke Carsten Brzeski.

Kina, u kojoj su zabilježeni prvi slučajevi Covida-19, nije prošla kroz drugi lockdown kao što je to bio slučaj u mnogim evropskim zemljama.

Kao rezultat toga, kineska ekonomija postiže rezultate sličnije onima od prije Covida u usporedbi s drugim dijelovima svijeta, gdje ograničenja i dalje uzimaju danak u privrednim aktivnostima.

Očekuje se da će Kina 2021. godine, prema prognozama Međunarodnog monetarnog fonda, zabilježiti drugu najvišu stopu rasta na globalnom nivou.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...