ŠTA SE DOGAĐA U SUSJEDSTVU: U Hrvatskoj otkriven novi soj koronavirusa, riječ je o mutaciji iz...

Radi se o uzorcima koji su prikupljeni i analizirani tokom decembra, januara i februara, a prikupila ih je poliklinika "Medikol" u sklopu svog PCR testiranja.

  • Regija

  • 18. Feb. 2021  18. Feb. 2021

  • 0

U Hrvatskoj je pronađena mutacija koronavirusa, tačnije brazilski soj. Identificirali su ga naučnici Instituta "Ruđer Bošković" pod vodstvom Olivera Vugreka, javlja N1.

Mutacija koja je pronađena kod brazilskog soja, potvrđena je u Hrvatskoj u jednom uzorku od 50 analiziranih, a radi se o mutaciji u proteinu šiljku na položaju E484K. Analizirani su uzorci iz Zagreba, Osijeka i Čakovca, a brazilski soj je potvrđen na jednom uzorku iz Zagreba od 30. januara.

Radi se o uzorcima koji su prikupljeni i analizirani tokom decembra, januara i februara, a prikupila ih je poliklinika "Medikol" u sklopu svog PCR testiranja.

Prisutnost mutacije karakteristične za britanski soj nije pronađena u ovoj analizi.

- Mutacija E484K sama po sebi nije nova varijanta, ona je mutacija koja se javlja u različitim sojevima virusa SARS-CoV-2, primjerice u južnoafričkoj (B.1.351) i te brazilskoj (B.1.1.28) varijanti - kaže voditelj istraživanja i Laboratorija za naprednu genomiku Instituta "Ruđer Bošković", dr. sc. Oliver Vugrek.

- Upravo zahvaljujući informacijama koje nam otkriva praćenje genetike, odnosno mutacija virusa i njegovog ponašanja, stručnjaci mogu ustanoviti zašto se u određenom trenutku virus pojačano ili slabije širi među populacijom te zašto i kako dolazi do razvoja blažih ili težih oblika bolesti kod ljudi. Povrh toga, tako je moguće pratiti ima li određeni soj sposobnost izbjeći otkrivanju specifičnim dijagnostičkim testovima te utvrditi ima li određeni soj virusa sposobnost razviti smanjenu osjetljivost na terapiju. Također, praćenje genetike koronavirusa omogućava nam da dobijemo vrijedne informacije o djelovanju i trajnosti prirodnog imuniteta ili imuniteta stečenog cijepljenjem. Dakle, sve su nam te informacije ključne kako bi se mogli uspješno boriti s koronavirusom i zato trebamo što više sekvencionirati - objašnjava dr. sc. Oliver Vugrek za N1.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...