ABAZOVIĆ OTKRIO ŠOKANTNE PRONEVJERE: Radi se o više od milion eura, i to u MUP-u Crne Gore...

Riječ je o, kako tvrdi, zloupotrebama donacije Evropske unije za osiguravanje nabavke opreme za nadzor morske granice prema Hrvatskoj i Albaniji.

  • Regija

  • 18. Feb. 2021  18. Feb. 2021

  • 0

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović tvrdi da je u Ministarstvu unutrašnjih poslova otkrivena pronevjera više od milion eura.

Riječ je o, kako tvrdi, zloupotrebama donacije Evropske unije za osiguravanje nabavke opreme za nadzor morske granice prema Hrvatskoj i Albaniji.

On je rekao da očekuje reakciju Tužilaštva, kao i da je o svemu upoznata Delegacija EU.

Zloupotrebu je, kako je rekao, otkrila posebna Komisija MUP-a koju je formirao ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović, a bavi se detaljnim provjerama brojnih ugovora.

Oprema koja je kupljena za taj novac, ne radi više od godinu i po, kazao je Abazović.

„Možete da zamislite, nemamo evidentne dokaze koji bi mogli na to da ukazuju, kolika je bila mogućnost da dok oprema nije radila, koliko se moglo dešavati šverca prekograničnih pojaseva. Ovakva stvar je ružna i prema našim evropskim partnerima koji žele da daju direktnu budžetsku podršku u visini od 20 miliona evra“, naveo je Abazović.

Pozvao je Tužilaštvo da procesuira odgovorne.

„Ko je involviran možemo da pretpostavimo, ali je to stvar istrage, državnih organa. Ministar Sergej Sekulović je dao nalog da se skine oznaka tajnosti sa svih tendera koje je MUP radio u prethodnom periodu zato što je sasvim logično da je nakon ovakve blamaže moguće da se i u drugim tenderskim dokumentacijama radilo isto. Želimo da stanemo na kraj svakom mogućem javašluku“, poručuje Abazović.

Na pitanje ko je odgovoran te da li je u pitanju bivši ministar Mevludin Nuhodžić, Abazović je kazao da znaju ko je odgovoran i da se to iz papira vidi.

„Ali, nećemo da uzimamo ulogu Tužiaštva. Videćemo koliko će im vremena trebati da reaguju", istaknuo je Abazović.

Dokaza, kako je naveo, ima dovoljno.

„Mi smo skupili dokaze. Ako ne mogu da procesuiraju, nema veze, doći će drugo tužilaštvo, ove dokaze niko ne može da uništi. Poštujem prezumpciju nevinosti. Što se tiče bivšeg ministra unutrašnjih poslova Mevludina Nuhodžića, on ima funkcionalnu odgovornost sigurno, za ostalo ne znam, jer kamere nisu radile više od godinu“, rekao je Abazović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...