UDRUŽENJE ŽRTAVA GENOCIDA PROTIV IMENOVANJA KOJIĆA: Vijeće ministara BiH ponovo neće imenovati Nadzorno tijelo za praćenje rada na predmetima RATNIH ZLOČINA

Ovo nadzorno tijelo ima obavezu da četiri puta godišnje izvještava Vijeće ministara o procesuiranju ratnih zločina, a osnovni cilj strategije je procesuiranje ratnih zločina do 2023. godine.

  • Društvo

  • 18. Feb. 2021  18. Feb. 2021

  • 1

S dnevnog reda sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine po drugi put skinut je Prijedlog odluke o formiranju Nadzornog tijela za praćenje provedbe Revidirane državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, saznaje Fena.

To nadzorno tijelo ima obavezu da četiri puta godišnje izvještava Vijeće ministara o procesuiranju ratnih zločina, a osnovni cilj strategije je procesuiranje ratnih zločina do 2023. godine.

Udruženje žrtava i svjedoka genocida izrazilo je danas protivljenje prijedlogu, koji je bio na današnjoj sjednici Vijeća ministara, da Milorad Kojić, koji javno negira genocid u Srebrenici, bude član Nadzornog tijela za praćenje provedbe Revidirane državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina.

Oštro su se usprotivili da Kojić, koji je direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih, bude član Nadzornog tijela za praćenje provedbe Revidirane strategije.

"Neko ko javno negira genocid u Srebrenici, javno podriva presude MKSJ/MRMKS-a i s kojim Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove ne želi sarađivati upravo iz razloga političkog komentiranja i omalovažavanja presuda, nije prikladan za saradnju", istaknuli su u saopštenju za javnost iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

Iz Udruženja podsjećaju da je Milorad Kojić pokrenuo i inicijativu otkrivanja imena svjedoka koji su, po njegovoj ocjeni, "lažno svjedočili" u predmetima ratnih zločina, čime se Kojić stavio u ulogu i tužilaštva i suda s ciljem da zastraši svjedoke i opstruira sva buduća suđenja u predmetima ratnih zločina.

Stoga su zatražili od ministara u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine da odbace prijedlog te da se u Nadzorno tijelo imenuju kompetentne i stručne osobe, a ne negatori genocida i presuda sudova čiji su osnivač Ujedinjene nacije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...