OVO NIJE DOBRO: Na sjeveru Europe otkriven novi soj koronavirusa koji je manje vidljiv na PCR testovima

Osim toga, varijanta ima mutaciju u regiji koju prepoznaje PCR metoda za gen N, a koju preporučuje i Svjetska zdravstvena organizacija.

  • Vijesti

  • 19. Feb. 2021  19. Feb. 2021

  • 0

U Finskoj je pronađena potpuno nova varijanta koronavirusa, piše finski portal "Yle". Tu novu transformaciju prošle sedmice otkrio je finski laboratorij "Vita Laboratories" zajedno s Institutom za biotehnologiju Univerziteta u Helsinkiju. Uzorak potječe iz južne Finske.

Inačica je nazvana Fin-796H i ima osobine koje su, također, primijećene u virusnim inačicama u Britaniji i Južnoj Africi, navodi se u saopćenju "Vita Laboratoriesa".

U svijetu je već pronađeno nekoliko varijanti koronavirusa. Gotovo svi su potomci britanske ili južnoafričke te brazilske ili japanske varijante. Prema objavljenim informacijama, inačica koja sada kruži Finskom, razlikuje se od svih dosadašnjih. Iako ima iste značajke kao i ranije inačice virusa u svijetu, čini se da ne pripada evolucijskoj liniji niti jedne od ranije poznatih varijanti.

Još nije poznato gdje se varijanta razvila. Vjerovatno je da se varijanta pojavila negdje drugdje, a ne u Finskoj, jer je finsko stanovništvo imalo malo virusnih infekcija u usporedbi sa mnogim drugim zemljama.

Određene mutacije u genomu koronavirusa dovode do povećane infektivnosti, dok druge utječu na učinkovitost zaštite vakcinama. Prema saopćenju "Vita Laboratoriesa", nova varijanta ima mutacije obje vrste.

Osim tiga, varijanta ima mutaciju u regiji koju prepoznaje PCR metoda za gen N, a koju preporučuje i Svjetska zdravstvena organizacija.

Dakle, ne mogu svi PCR testovi otkriti novu transformaciju. U PCR testu iz uzorka se identificiraju virusne genske regije.

U Finskoj se obično koriste metode koje identificiraju najmanje dvije virusne genske regije.

"To možda nije slučaj u drugim zemljama pa bi ovaj nalaz mogao biti od velikog međunarodnog značaja", kaže stručnjak za kliničku mikrobiologiju laboratorija "Vita", docent Sakari Jokiranta.

Mutacije virusa su česte, a transformirani virus ne mora biti zarazniji ili opasniji. Dokazi o svojstvima ove varijante dobit će se tek kad bude dostupno više informacija o njezinoj distribuciji i lancima zaraze.

Također, još se ništa ne zna o infektivnosti, osjetljivosti ili širenju novog soja virusa, rekla je mikrobiologinja Taru Meri iz laboratorija "Vita".

Prema laboratorijima "Vita", nova varijanta nema, naprimjer, mutaciju N501Y koja kombinira varijante iz Britanije, Južne Afrike i Brazila, a koja je povezana s većom zaraznošću.

Varijanta je podvrgnuta sekvenciranju cijelog genoma, što omogućava analizu promjena. Tada će se taj soj moći usporediti s drugim poznatim sekvencama varijanti.

"Pitanje je postoje li druge značajke koje bi mogle utjecati na infekciju. I naravno, postoje li promjene u slijedu genoma u drugim važnim područjima vezanim uz analitiku koje bi svi trebali uzeti u obzir u budućnosti", rekla je Meri.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...