SVE JE JASNO NAKON SASTANKA DŽAFEROVIĆA I KOMŠIĆA S KOMESARKOM JOHANSSON: Migranti koji ne budu imali azil, idu nazad u zemlju porijekla

Johansson je predstavila aktivnosti na implementaciji Novog pakta o migracijama i azilu i dostizanja zajedničkog mehanizma za upravljanje migracijama te novi pristup koji treba ojačati zajedničku politiku migracija i azila.

  • Društvo

  • 19. Feb. 2021  19. Feb. 2021

  • 0

Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović primili su komesarku za unutrašnje poslove Evropske unije Ylvu Johansson.

Članovi Predsjedništva su izrazili dobrodošlicu komesarki Johansson i zahvalnost zbog interesa EU-a za partnersku saradnju s BiH imajući u vidu i kontinuirane posjete visokih dužnosnika EU Bosni i Hercegovini. Istaknuta je dobra saradnja i zahvalnost šefu Delegacije EU-a u BiH Johannu Sattleru za podršku koju pruža vlastima u BiH u realizaciji i ispunjavanju uslova za EU integracije BiH, a koji je, ujedno, bio u delegaciji s komesarkom za unutrašnje poslove EU-a Ylvom Johansson.

Johansson je predstavila aktivnosti na implementaciji Novog pakta o migracijama i azilu i dostizanju zajedničkog mehanizma za upravljanje migracijama te novi pristup koji treba ojačati zajedničku politiku migracija i azila.

Pitanja kojima će se i dalje posvetiti nužna pažnja EU-a su pitanje jačanja Granične policije u svrhu bolje kontrole granica radi sprečavanja nezakonitih ulazaka na teritoriju BiH, odnosno migranti koji ne budu imali odobren azil, bit će vraćeni u zemlju porijekla, odnosno polaska.

U razgovoru s članovima Predsjedništva istaknuto je pitanje jačanja kapaciteta za efikasnije i adekvatno upravljanje migracijama na teritoriji BiH. Svi nadležni nivoi vlasti u BiH su pozvani na saradnju i koordinaciju u rješavanju situacije uz nastavak podrške i pomoći od EU-a i međunarodnih organizacija. U tom kontekstu je razgovarano i o potpisivanju i realizaciji Sporazuma o readmisiji i jačanju readmisijskih kapaciteta.

Članovi Predsjedništva BiH zahvalili su za interes i podršku EU-a u rješavanju problema sa migrantskom krizom u BiH te ponovili opredjeljenje i iskazali spremnost za punopravno članstvo u EU i provedbu reformi u procesu evropskih integracija te u realizaciji 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja EK, saopćilo je Predsjedništvo BiH.

U ime predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, sastanku je prisustvovala savjetnica Ana Trišić-Babić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...