OZVANIČENA MILIONSKA INVESTICIJA U KS: U avgustu počinje gradnja prvog vjetroparka, vrijednog 30 miliona eura

Na gradnji vjetroelektrane bit će angažirane domaće firme, dok će vjetroelektarnu održavati 20 radnika.

  • Ekonomija

  • 19. Feb. 2021  19. Feb. 2021

  • 3

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić danas je s direktorom kompanije "Suzlon Wind Energy BH" Samirom Džaferbegovićem potpisao Aneks ugovora o koncesiji za izgradnju i korištenje Vjetroelektrane „Ivan-sedlo - Hadžići“.

To je prva vjetroelektana koja će biti građena na području Kantona Sarajevo ove godine, investicione vrijednosti oko 30 miliona eura.

Kako je Aneksom ugovora precizirano, radi se o vjetroelektrani sa pet vjetroagregata, po pet megavata. Koncesija na izgradnju i korištenje je data na period od 30 godina, ranije potpisanim ugovorom između Vlade KS i te kompanije.

Aneks na ugovor je potpisan, jer je mijenjana projektna dokumentacija za gradnju vjetroelektrane. Kako je objasnio Džaferbegović, utvrđeno je da će biti neophodno nabaviti najnoviju tehnologiju za odleđivanje nakon što su praćene vremenske prilike na Ivan-sedlu.

- Gradnja vjetroelektrane bi trebala početi u augustu ove godine. Ostalo je da uradimo elaborat priključka na elektroenergetsku mrežu i objasnimo kako će naš vjetropark utjecati na nju te da pribavimo energetsku i građevinsku dozvolu. Ukoliko sve bude teklo po planu, vjetroelektrana bi mogla biti puštena u probni rad naredne godine, dok bi u pogon bila puštena 2023. – naveo je Džaferbegović.

Kako je navedeno, na gradnji vjetroelektrane bit će angažirane domaće firme, dok će vjetroelektarnu održavati 20 radnika, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...