DIRLJIVA POSVETA MIDHATA KAPETANOVIĆA VELIKOM BALAŠEVIĆU: Uplakani Zagi, Vučko i Pobednik tuguju s bijelim zečićem

Ogromna tuga razlila se čitavom regijom na vijest o smrti Đorđa Balaševića, a u jednu dirljivu sliku pretočio ju je poznati crtač Midhat Kapetanović.

  • Kultura

  • 20. Feb. 2021  20. Feb. 2021

  • 0

Na slici tužni i uplakani Zagi, simbol Zagreba, Vučko, simbol Sarajeva, i Pobednik, simbol Beograda, grle bijelog plišanog zečića. Pored njih su i dvije mandarine. 

Poznavaoci lika i djela Đorđa Balaševića odmah će prepoznati o čemu se radi. 

Naime, na Balaševićevim koncertima je postojala tradicija da tokom izvođenja pjesme "Neki novi klinci", odnosno stiha – "Kroz maglu treperi devet sveća na torti, tad sam dobio par mandarina i malog, belog zeca", prema njemu dolete plišane igračke, ali i mandarine iz publike.

Balašević se tako uvijek s koncerata vraćao s mnogo malih bijelih zečeva, o kojima je rekao:

- Taj 'mali beli zec' mi je puno značio u trenucima kad je sve izgledalo jako crno i kad sam se sa svojom publikom nalazio na nekim čudnim mjestima, tajno, kao ljubavnici. Taj 'mali beli zec' mi je zamena za sve Oscare, davis kupove, svetska prvenstva u nogometu i sve ono što nisam osvojio. Oni su hronologija svega što mi se događalo u karijeri – ispričao je Balašević nakon jednog koncerta u Osijeku.

    

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...