UZBUNA U KANTONU SARAJEVO: Ministar zdravstva KS otkrio hoće li biti novih restriktivnih mjera...

Ministar zdravstva u Vladi Kantona Sarajevo Haris Vranić rekao je danas za N1 da je u Sarajevu prisutna tendencija rasta broja novozaraženih koronavirusom, ali da je situacija pod kontrolom.

  • Društvo

  • 20. Feb. 2021  20. Feb. 2021

  • 0

Istaknuo je da mjesta panici nema, ne isključivši mogućnost uvođenja novih restriktivnih mjera.

”Zavod za javno zdravstvo šalje svaki dan izvještaje i sublimira sve podatke. Postoji tendencija rasta broja novozaraženih. Jutros, koliko sam zapamtio, u KCUS-u su 103 bolesnika koji su u Covid-odjeljenjima, u Općoj bolnici je 97. Imamo četiri pacijenta na respiratoru i jednog u Općoj. Četiri naša sugrađana su preminula. Rast nam ukazuje na povećan oprez kod praćenja i uvođenja možda nekih novih restriktivnih mjera u Kantonu Sarajevu. Krizni štab je ozbiljna insititucija i u njoj se nalaze ozbiljni profesionalci. Nema mjesta panici. Mi ćemo svakako reagovati, ne mogu tačno reći koje će biti mjere i da li će biti novih mjera. Sigurno nećemo podlijegati pritiscima ni politike ni direktora zdravstvenih ustanova’‘, istaknuo je ministar Vranić za N1.

Prema njegovim riječima, Kanton Sarajevo uskoro bi trebao dobiti vakcine.

”Kanton Sarajevo je poduzeo sve mjere da sam nabavi vakcine, neki dan sam govorio da smo blizu da ih nabavimo i ja se nadam da smo jako, jako blizu nakon mog jučerašnjeg razgovora s dobavljačima. Trebale bi vakcine doći u što skorijem roku. Zavod za zdravstveno osiguranje je raspisao javni poziv za tri vrste vakcina. Ja ne mogu da se sjetim, javile su se jedna ili dvije firme i one su ponudile da mogu nabaviti 'AstraZeneca' vakcinu. Mislim da se neko javio i s mogućnošću nabavljanja 'Sputnjik V' vakcina. Ako bi se desio dogovor i da potpišemo ugovor – krajem feubrara i početkom marta. Radi se o 100.000 vakcina”, istaknuo je Vranić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...