ELVEDIN OKERIĆ OTVORENO: “Sa Čamparom smo imali neslaganja, ponekad i žestoke rasprave, ali smo istrajali”

Okerić je, osim o uspostavi antikorupcijskih mehanizama u Kantonu Sarajevo, govorio i o najavama ulaska Aljoše Čampare u NiP, rekonstrukciji Vlade USK te "buri" koja se podigla u vezi s izborom novog gradonačelnika Mostara.

  • Politika

  • 20. Feb. 2021  20. Feb. 2021

  • 2

Elvedin Okerić, predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo i potpredsjednik Naroda i pravde, najavio je za Klix.ba borbu kantonalne vlasti protiv korupcije kroz novi zakon o korupciji, zakon o zabrani nepotizma i stranačkog zapošljavanja.

Okerić je, osim o uspostavi antikorupcijskih mehanizama u Kantonu Sarajevo, govorio i o najavama ulaska Aljoše Čampare u NiP, rekonstrukciji Vlade USK te "buri" koja se podigla u vezi s izborom novog gradonačelnika Mostara, piše Klix.ba.

Antikorupcijski mehanizam

"U 2021. najavili smo donošenje nekoliko novih zakona, zakona o prevenciji i borbi protiv korupcije i zakona o zabrani nepotizma i stranačkog zapošljavanja te novu uredbu o dodjeli sredstava neprofitnim organizacijama i udruženjima iz budžeta KS. Neki su nacrti i prijedlozi akata spremni, već na proljeće ih upućujemo u skupštinsku proceduru, na uvid javnosti i javnu raspravu", kazao je.

Navodi da je učestvovao u procesu osnivanja Ureda za borbu protiv korupcije.

"Naše antikorupcijsko opredjeljenje se nije promijenilo ni kada smo bili u SDA, ni danas kada politički djelujemo kroz Narod i pravdu. Ignorisanje problema korupcije u KS, koja je izjedala Kanton u svim segmentima, jedan je od najvećih razloga što smo izašli iz SDA i osnovali Narod i pravdu. Borba protiv korupcije je naše trajno opredjeljenje, a postavljena je i u vrh prioriteta nove većine kroz koalicijski sporazum", rekao je Okerić.

Poentirao je kako se samo zakonskim normiranjem antikorupcije mogu postići željeni efekti.

"Neke smo zakone već donijeli u 2019. godini u vrijeme vlade 'šestorke', poput Zakona o porijeklu imovine izabranih i imenovanih dužnosnika... Jedna od najznačajnijih karika u borbi protiv nezakonitosti i uspostavljanju reda u sistemu je unapređenje zakonske regulative Ministarstva unutrašnjih poslova KS kroz Zakon o unutrašnjim poslovima i Zakon o policijskim službenicima. Uveli smo suštinske izmjene koje podrazumijevaju vraćanje struke u policiju, njenu depolitizaciju, transparentnost, jačanje antikoruptivnih kapaciteta, zaštitu prava policijskih službenika", istaknuo je.

Prema njegovim riječima, tamo gdje Narod i pravda ima koalicijski kapacitet, insistiraju na programskom koaliranju čiji su sastavni dio antikorupcijski principi i mehanizmi.

"U nekim općinama nismo uspjeli postići dogovor niti formirati većine vjerovatno iz razloga insistiranja na ovim principima, koji su nekim strankama još neprihvatljivi. Međutim, to je minimum ispod kojeg ne idemo, jer je riječ o osnovu nove politike koja ovu zemlju može pokrenuti naprijed", rekao je Okerić.

Ulazak Aljoše Čampare u NiP

Na pitanje o ulasku Aljoše Čampare u NiP, Okerić ističe kako je istina da su s Čamparom imali neslaganja i ponekad žestoke rasprave u nekoliko procesa, ali kako su istrajali u svojim inicijativama.

"Čampara je u tim procesima mogao vidjeti da smo imali ispravne stavove, argumentiran pristup i da smo s pravom insistirali na nekim rješenjima. Narod i pravda cijeni ljude koji su u sistemu, a imaju hrabrosti ukazati na nepravilnosti i djelovati da se sistem unaprijedi. Mi ohrabrujemo takve ljude da ustraju u svojoj borbi. Za takve ljude su vrata Naroda i pravde otvorena. Čampara je u posljednjoj godini pokazao odlučnost u toj borbi, ukazujući na anomalije u svojoj bivšoj stranci i resorima kojima njeni kadrovi upravljaju, ustrajavao je i davao doprinos ovom pristupu na kojem Narod i pravda već nekoliko godina insistira, a s ciljem uspostavljanja transparentnih, pravednih i funkcionalnih institucija", kazao je Okerić.

Rekonstrukcija Vlade USK

Okerić je istaknuo da su zastupnice Naroda i pravde u USK inicirale donošenje antikorupcijskog zakona u USK i da nije tačno da se amandmanima njihovih zastupnika obesmislio.

"Na spinove smo navikli, ne traju dugo, narod ih brzo prepozna. Zastupnici koji su predlagali neadekvatne amandmane tada nisu bili u Narodu i pravdi, a nisu ni danas. To je lako provjeriti. Naše povjereništvo u USK, na čelu s gospodinom Halilom Bajramovićem, nedavno je uputilo inicijativu premijeru USK za rekonstrukciju Vlade, jer imamo ozbiljne zamjerke na rad nekih ministara. Uz inicijativu smo dostavili i detaljan prijedlog sporazuma o principima i smjernicama za upravljanje Unsko-sanskim kantonom. Prvo poglavlje je antikorupcija i set konkretnih mjera. Ponovit ću, borba protiv korupcije je naše trajno opredjeljenje", rekao je.

Izbori u Mostaru

Okerić ističe kako se Narod i pravda na posljednjim izborima nije kandidirao u Mostaru, ali jeste davao podršku Bh. bloku.

"Priča o promjeni vlasti u Mostaru završila je neslavno i danas gledamo kako se krivci za taj neuspjeh peru od odgovornosti. Narod i pravda davao je podršku probosanskoj priči u Mostaru, posebno uvažavajući činjenicu da su se, nakon 12 godina bez izbora u tom gradu i vladavine HDZ-ovog gradonačelnika, a višegodišnjim zalaganjem i ustrajnošću gospođe Baralije, izbori ipak održali. Nakon izbora, računica je bila jasna. HDZ nije mogao osigurati 18 ruku. SDA, također, nije mogla osigurati 18 ruku, jer se vijećnica Boška Ćavar jasno opredijelila da neće podržati ni HDZ-ovog ni SDA-ovog kandidata za gradonačelnika, ali hoće kandidatkinju Bosanskohercegovačkog bloka Irmu Baraliju. Dakle, ni bošnjačkog ni hrvatskog kandidata, već bosanskohercegovačkog", istaknuo je Okerić.

Napomenuo je kako je bilo jasno da više ne odlučuje 35 ruku nego 34.

"U tom odnosu, čak i uz podršku Bh. bloka, HDZ i SDA dijelili bi po 17 glasova i opet bi prošao HDZ-ov kandidat, jer je mlađi. Iz SDA su to znali, da će svojim pristupom ponovo Mostar isporučiti HDZ-u, nakon 12 godina neuspješne vlasti, koju su dobrim dijelom i dijelili. Da su imali iskren pristup, makar bi ponudli mlađeg kandidata od HDZ-ovog. Mi iz Naroda i pravde pismeno smo upozoravali Izetbegovića na takav scenarij, čak smo mu ponudili i prijedlog sporazuma oko kojeg bi se trebala okupiti probosanska većina, čak i neke druge stranke, jer su principi univerzalni i trebali su garantovati da će se Mostarom bolje upravljati, a to je realna potreba građana. Nažalost, nisu nas poslušali", rekao je Okerić.

Smatra da je Bh. blok, prvenstveno Naša stranka, kada je već doveden pred svršen čin, trebao postići jedinstvo, birati manju štetu i ne dozvoliti da dijeli odgovornost za fijasko bosanskohercegovačke politike u Mostaru.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...