BEZ DOKTORA I SKUPIH LIJEKOVA: Ukoliko vas danima muče grlobolja i kašalj, isprobajte sibirski narodni lijek, mnogi se kunu da im je pomogao

Zimski dani za vas su sinonim za uporni i neugodni kašalj, grlobolju i prehladu?

  • Zdravlje

  • 22. Feb. 2021  22. Feb. 2021

  • 0

Imate li osjetljivo grlo i pluća te ste skloni kašlju ili bronhitisu, umjesto da posežete za štetnim farmaceutskim medikamentima, isprobajte ovaj provjereni sibirski narodni lijek – sok od crne rotkve i meda.

Osim što će ublažiti vaš kašalj, ovaj prirodni lijek osnažit će i vaše bubrege i jetru. 

Crna rotkva je cijenjena i kao dobra pomoć kod hipertireoze ili pojačanog rada štitnjače.

Crna rotkva ima pomalo oštar, ljutkast okus, koji je tipičan za rotkve, a može se jesti sirova, naribana na salatu ili, pak, kuhana kao dodatak varivima i juhama.

Osim što je odličan izvor vitamina B i C, koji jača vaš imunitet, crna rotkva, usto, obiluje i željezom, magnezijem, fosforom, cinkom, kalijem i sumporom.

Bogata je i antocijaninima, snažnim spojevima koji imaju protuupalno djelovanje.

Ovaj korijen pruža izvrsno olakšanje kod tipičnih zimskih oboljenja, poput prehlade, grlobolje i kašlja.

Crna rotkva odličan je antikongestiv. Osim što razrjeđuje sluz i pomaže njezinoj eliminaciji, usto umiruje iritirano grlo.

Pomaže i kod suhog, neproduktivnog i kod vlažnog, produktivnog kašlja.  
 

RECEPT

Ogulite veću crnu rotkvu pa je naribajte u zdjelu. Potom kroz gazu procijedite njezin sok pa ga pomiješajte s dvije kašike meda.

Uzimajte po jednu kašiku soka nekoliko puta dnevno, najbolje prije jela i prije spavanja.

Djeca mogu uzimati po jednu kašičicu ovog narodnog lijeka za kašalj. Dovoljno ga je uzimati sedam dana zaredom.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...