MISIJA MARS SE NASTAVLJA: Na Crvenu planetu stigao i mali helikopter, ovo je prvi put da NASA leti sa…

Uz NASA-in rover Perseverance, koji je u četvrtak uspješno sletio na Mars, bio je i Ingenuity, mali helikopter koji se pridružio misiji.

  • HiTec

  • 22. Feb. 2021  22. Feb. 2021

  • 0

Budući da je njegova svrha prvenstveno tehnološka demonstracija, slanje Ingenuityja je, zapravo, prvi pokušaj motoriziranog leta na planetu koji nije Zemlja. Ono što stvar čini još zanimljivijom je činjenica da je helikopter pogonjen Linux operativnim sistemom.

„Ovo je prvi put da ćemo letjeti Linuxom na Marsu“, rekao je inženjer NASA-inog labaratorija za mlazni pogon Tim Canham u intervjuu za Institut inženjera elektrotehnike i elektronike.

„Softverski okvir koji koristimo je razvijen u našem laboratoriju za CubeSatove i instrumente, a izvorni kod napravili smo svima dostupnim prije nekoliko godina“, objašnjava Canham. Činjenica da je softver otvorenog koda znači da je letenje s Linuxom ovdje, na Zemlji, u potpunosti moguće.

„To je vrsta pobjede za otvoreni kod, jer letimo operativnim sistemom i softverskim okvirom za letenje koji su, također, otvorenog koda“, zaključuje Canham te dodaje da se i dijelovi potrebni za letjelicu mogu sasvim normalno kupiti u slobodnoj prodaji.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...