„HLADNA PODLOGA JADRANSKOG MORA I TOPLIJI ZRAK POSLUŽIT ĆE…“: Meteorolog Nedim Sladić najavio prognozu za iduću sedmicu...

Mjestimično po kotlinama i riječnim dolinama centralne i istočne Bosne prije podne će biti magle, naročito gdje se zrak za vrijeme vedrih noći jače ohladi i kondenzuje.

  • Vijesti

  • 22. Feb. 2021  22. Feb. 2021

  • 0

Većim dijelom tekuće sedmice bit ćemo pod utjecajem polja povišenog atmosferskog pritiska u prizemlju te termobaričkog grebena po visini koji će nam osigurati stabilne vremenske prilike, a uz zadržavanje većinom suhog zraka na vertikalnim profilima atmosfere i priliva toplijeg zraka sa sjeverozapada, očekuje se pretežno sunčano vrijeme u većem dijelu zemlje, naveo je meteorolog Face TV-a Nedim Sladić.

Mjestimično po kotlinama i riječnim dolinama centralne i istočne Bosne prije podne će biti magle, naročito gdje se zrak za vrijeme vedrih noći jače ohladi i kondenzuje.

Međutim, od srijede na nižim slojevima atmosfere bit će većeg prisustva vlažnog zraka koji će pristizati u jugoistočnom strujanju, a u kombinaciji sa slabim vjetrom, omogućit će dugotrajnije zadržavanje magle i niskih oblaka, naročito na sjeveru Bosne, konkretnije u Posavini i Semberiji.

Istovremeno, narednih dana hladna podloga Jadranskog mora i topliji zrak po visini poslužit će kao izvrsan recept za stvaranje advekcijske magle, odnosno tipa magle koji je karakterističan za Jadran, a ona nastaje kada preko hladne površine po visini struji topliji zrak. Veći izgledi za maglu su na području Istre, s tim da se ne isključuje ni duž većeg dijela Jadrana.

Od petka pad atmosferskog pritiska nagovještava prolaznu promjenu vremena za prvi dana predstojećeg vikenda, 27. februara 2021., kada se, po trenutnim prognozama, u prvim satima subote očekuje prelazak oslabljenog frontalnog poremećaja u prizemlju, a po visini uz premještanje ose visinske doline sjeveroistočnije od naših područja, uz prolaznu destabilizaciju atmosfere s kojim će biti tek slabijih, često i nemjerljivih padavina, a nakon njegovog prelaska ponovo sa sjeverozapada jača ogranak anticiklone uz pritjecaj sve hladnijeg zraka sa sjeverozapada i pad temperature zraka.

Što se tiče temperatura zraka narednih dana, one su natprosječno visoke za ovo doba godine, ali će direktno zavisiti od zadržavanja magle i niskih oblaka, naročito u dijelovima Semberije i Posavine, gdje će se, počevši od srijede, često zadržavati na vrijednostima ispod 10°C, dok se u ostalim osunčanim područjima prognoziraju znatno veće vrijednosti.

Jutarnje temperature zraka većinom od -1 do 5, na jugu Hercegovine do 9, a dnevne od 14 do 19, na jugu Hercegovine i do 22°C.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...