PREVIŠE SMO SE OPUSTILI: Forto i Vranić otkrili hoće li biti strožije epidemiološke mjere u KS

Nakon održane sjednice, na konferencije za novinare obratio se i ministar zdravstva KS te kazao sve detalje sjednice.

  • Vijesti

  • 22. Feb. 2021  22. Feb. 2021

  • 0

Vlada Kantona Sarajevo održala je danas hitnu sjednicu zbog rasta broja zaraženih koronavirusom. Kako su naveli prije same sjednice, sve je više očigledno nepridržavanja mjera velikog broja građana Kantona Sarajevo. 

Sjednici je prisustvovao Fahir Halilović, direktor Kantonalne inspekcije. 

Premijer KS Edin Forto kazao je na samom početku konferencije da je sjednica imala nekoliko zaključaka te je otkrio o kojim je zaključcima riječ.

- Kako ne bismo došli u situaciju da zdravstveni sistem bude paralizovan, odlučili smo pojasniti šta će se dešavati u narednom periodu. Ministarstvo zdravstva će izdati obavezujuće upute zdravstvenim ustanovima. Zavodu zdravstvenog osiguranja se nalaže raspolaganje svih sredstava za što veći broj testiranja te pojačano dostavljanje dnevne analize za žarišta i da to bude dostavljeno javnosti. Hitne izmjene zakona inspekcijama u cilju omogućavanja privremenog zatvaranja objekata koji krše epidemiološke mjere. Suštinski povećamo nadzor epidemioloških mjera, dozvoljavamo policiji da opet kontroliše i odlučili smo da ne idemo za postrožavanje epidemioloških mjera - istaknuo je Forto. 

Nakon održane sjednice, na konferencije za novinare obratio se i ministar zdravstva KS te kazao sve detalje sjednice, piše "Oslobođenje".

- Kapaciteti se u bolnicama popunjavaju i mi moramo da reagiramo. Šta je razlog za povećanje broja zaraženih, to niko od nas ne zna. Dakle, ozbiljnije zemlje koje imaju uređene sisteme, ne mogu da nađu gdje je žarište. Velike zemlje uvode totalni lockdown. Stanovništvo mora da zna da se moraju pridrživati svih epidemioloških mjera. Povećano opuštanje nas je dovelo do većeg broja zaraženih koronavirom. Vakcinacija ne znači kraj pandemije. Želim naglasiti da situacija nije dramtična - istaknuo je Haris Vranić. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...