NOVI HLADAN TUŠ ZA EVROPSKU UNIJU: "AstraZeneca" saopštila najgoru moguću vijest - "Žao nam je..."

"AstraZeneca" će u drugom kvartalu godine najvjerovatnije isporučiti manje od polovine vakcina protiv Covida-19 koje je ugovorila s Europskom unijom, kazao je u utorak europski zvaničnik za Reuters.

  • Svijet

  • 23. Feb. 2021  24. Feb. 2021

  • 0

Očekivani manjak dolazi nakon velikog smanjenja isporuka već u prvom kvartalu i mogao bi ugroziti namjeru EU da do ljeta vakciniše 70 posto odraslog stanovništva.

Europski zvaničnik, koji je izravno uključen u razgovore s britansko-švedskom kompanijom, rekao je da je AstraZeneca obavijestila Bruxelles da će "u drugom kvartalu isporučiti manje od 90 miliona doza". 

Prema ugovoru s EU, AstraZeneca je u tome razdoblju trebala isporučiti 180 miliona doza vakcina.

Portparol AstraZenece je kazao da kompanija naporno radi kako bi povećala produktivnost za europski lanac isporuke.

Portparol Europske komisije, koja koordinira pregovore s proizvođačima, izjvio je da ne može komentirati razgovore koji su povjerljivi.

Dodao je da bi Unija, bez obzira na situaciju s AstraZenecom, trebala imati dovoljno doza ako ostali proizvođači dostave ugovorene količine vakcina.

AstraZeneca bi do kraja juna Europskoj uniji mogla isporučiti oko 130 miliona doza, daleko ispod 300 miliona koliko se obvezala.

EU se suočava i s kašnjem isporuka Pfizer/BioNTech vakcina i vakcina Moderne.

Neke članice EU poput Mađarske koriste i vakcine proizvedene u Rusiji i Kini.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...