ZA ŠTA SE TO SPREMA TEHERAN: Agencija za atomsku energiju zabrinuta zbog onoga što je otkriveno u Iranu

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) izrazila je "duboku zabrinutost" zbog moguće prisutnosti nuklearnog materijala u jednom iranskom neprijavljenom objektu, navodi se u izvještaju Agencije objavljenom u utorak,

  • Svijet

  • 24. Feb. 2021  24. Feb. 2021

  • 2

Taj komentar stiže u napetoj atmosferi s obzirom na to da je Iran počeo ograničavati inspekcije UN-ove agencije nakon što mu SAD u zadanom roku nije ukinuo sankcije.

IAEA je već spomenula to mjesto u svom izvještaju u novembru, a objašnjenja Irana ocijenila je "nevjerodostojnima". Radi se o skladištu u okrugu Truquzabad u Teheranu.

"Prisustvo antropogenih čestica uranija, koje su rezultat ljudskog djelovanja, Iran nije prijavio, što ukazuje na prisustvo nuklearnog materijala i/ili opreme zagađene nuklearnim materijalom na tom mjestu", navodi Agencija.

"Nakon 18 mjeseci, Iran još nije pružio potrebna objašnjenja, potpuna i tehnički vjerodostojna", nastavlja se u izvještaju i precizira da je IAEA-in generalni direktor Rafael Grosii nakon vikenda u Teheranu izrazio zabrinutost zbog nedostatnog napretka po tom pitanju.

Teheran i dalje nastavlja gomilati slabo obogaćeni uranij, čija količina 14 puta prelazi ograničenje iz nuklearnog sporazum iz 2015., piše IAEA u dokumentu koji će iduće sedmice razmotriti Vijeće guvernera.

Šesnaestog februara je bilo 2.967,8 kilograma, a gornja granica je 202,8 kilograma. Prema prethodnom izvještaju, Iran je imao 2.442,9 kilograma uranija.

Nakon jednostranog američkog povlačenja i uvođenja sankcija koje guše iransku privredu, Iran je počeo kršiti sporazum zaključen 2015. s grupom 5+1 (SAD, Francuska, Njemačka, Velika Britanija, Rusija i Kina).

Iran je početkom januara najavio da je nastavio obogaćivanje uranija na 20 posto. Mjesec dana kasnije je objavio da počinje proizvodnju uranija za istraživački reaktor u Teheranu, koji se može koristiti za proizvodnju nukleranog oružja.

Iako to opovrgava, Tehran je stalno suočen s optužbama da pokušava proizvesti nuklearno oružje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...