NA POMOLU JE PREOKRET: Uoči nastavka suđenja Novaliću i ostalima, bitna stavka iz optužnice "pala u vodu"

U Sudu BiH danas će biti nastavljeno suđenje u vezi s nabavkom 100 respiratora koje je za potrebe Federalne uprave civilne zaštite iz Kine uvezla firma “Srebrena malina”.

  • Društvo

  • 24. Feb. 2021  24. Feb. 2021

  • 1

Uoči nastavka suđenja, jučer je FUCZ potvrdio da su od firme "Verlab" respiratori verificirani, ispravni i pušteni u rad. Osim toga, nadležne institucije potvrdile su da se ovi uređaji mogu korisiti i u intenzivnoj njezi, pišu "Vijesti".

- Specifikacije uređaja s navedenom namjenom od proizvođača u kojoj je navedeno da se ovaj uređaj može koristiti prvenstveno kao stacioniran u prostorijama za intenzivnu njegu, operacionim salama te da može postati portabilan uređaj ukoliko se koristi s bocom kisika (npr. kola Hitne pomoći). U ovom dokumentu jasno su navedeni modovi rada, koji uključuju invazivne i neinvazivne - navode iz Instituta za mjeriteljstvo BiH.

Ove informacije bacile su novo svjetlo na cijeli slučaj te dodatno oslabile jedan od ključnih dijelova optužbe koji se temelji na neupotrebljivosti respiratora. I vršilac dužnosti direktora FUCZ-a Enes Memić jučer je izričito poručio da je s današnjim danom sva priča o tome da su respiratori neupotrebljivi "pala u vodu". Time su potvrđene i ranije informacije da su isti respiratori, njih desetine hiljada, u upotrebi širom svijeta.


Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...