"SB" NA PRESSU: Festival monodrame “InBox” u septembru, raspisan i konkurs za tekst monodrame, pogledajte detaljnije... (FOTO)

Regionalni festival monodrame “InBox”, čiji je primarni cilj popularizacija te teatarske forme, bit će održan od 16. do 19. septembra u Hrvatskom kulturnom centru Nova Bila.

  • Kultura

  • 24. Feb. 2021  24. Feb. 2021

  • 0

Direktorica Festivala, dramaturginja Anela Križanac, dramaturg i profesor na ASU Sarajevo Dragan Komadina i glumac Damir Kustura danas su na konferenciji za medije govorili o pokretanju tog novog teatarskog festivala.

Organizatori Prvog regionalnog festivala monodrame “InBox” su Hrvatski kulturni centar Nova Bila i Kazalište mladih KORIFEJ.

Alena Križanac istaknula je da je Festival “InBox” manifestacija takmičarskog karaktera, koja za cilj ima popularizaciju monodrame, kao i afirmaciju glumaca, reditelja i dramaturga.

– Festival svakako ima za cilj i prezentirati male sredine, u ovom slučaju konkretno Travnik i Novu Bilu, te ponuditi širi kulturni sadržaj na tom području – kazala je Križanac.

Kako je rečeno na današnjem susretu sa medijima, žiri Festivala činit će glumac Josip Pejaković (predsjednik) te članovi, profesorica na Akademiji dramskih umjetnosti Osijek Sanja Nikčević. Reditelj je iz Beograda Vladan Đurković.

Komadina je istaknuo da je riječ o projektu koji je značajan i za BiH, a posebno za malu sredinu kao što je Nova Bila. On je istaknuo značaj kokursa za tekst za monodramu koji pokreću organizatori Festivala.

– Meni je kao dramaturgu, čovjeku koji ovdje, u Sarajevu, odgaja generacije budućih dramskih pisaca, jako bitno da su pokrenuli natječaj za tekst. Svake godine i ove će biti konkurs i onda će na narednom festivalu biti izvedena monodrama po nagrađenom tekstu – kazao je Komadina.

Glumac Damir Kustura ustvrdio je da će za vrijeme Festivala biti organizovani i propratni programi: radionice, koncerti i predstave za djecu.

Također je najavio da se od danas, 24. februara, otvara konkurs za tekst monodrame, piše Fena.

Na konkurs se mogu prijaviti autori s novim dramskim tekstom pisanim u formi monodrame. Tekst mora biti pisan na jednom od BHS jezika i ne smije biti izveden ili objavljen do septembra, kada će biti održan Prvi regionalni festival monodrame “InBox”.

Tekstovi se šalju na mail adresu: kmkorifej@gmail.com, s naznakom: Prijava monodrame na natječaj “InBox”. Konkurs se zatvara 16. jula.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...