JAČANJE EKONOMSKIH ODNOSA SA SAD-om; KOŠARAC: "Pokrenut je postupak zaključivanja memoranduma o ekonomskoj saradnji BiH i SAD-a..."

Aktivno radimo na potpisivanju memoranduma o ekonomskoj saradnji, cijeneći njegov značaj i benefite za domaću privredu i vanjskotrgovinski promet.

  • Ekonomija

  • 24. Feb. 2021  24. Feb. 2021

  • 0

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac izjavio je da su Sjedinjene Američke Države važan vanjskotrgovinski partner za BiH i da je potrebno jačati ekonomsku saradnju na obostranu korist građana dviju zemalja.

On je naglasio da je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH pokrenulo postupak zaključivanja memoranduma o razumijevanju o ekonomskoj saradnji između BiH i SAD-a, u skladu sa zaključkom Predsjedništva BiH od 20. januara 2021.

- Aktivno radimo na potpisivanju memoranduma o ekonomskoj saradnji, cijeneći njegov značaj i benefite za domaću privredu i vanjskotrgovinski promet. Taj dokument će doprinijeti jačanju postojećih ekonomskih i trgovinskih veza, kao i intenziviranju ukupne ekonomske saradnje BiH i SAD-a – poručio je Košarac.

On je izrazio nadu da će SAD uskoro donijeti odluku o produženju carinskih povlastica za BiH i 122 zemlje korisnice GSP programa, koji je istekao 31. decembra 2020.

- Budući da se radi o jednostranim carinskim povlasticama SAD-a, odluku o tome da li će i kada biti produžene donosi isključivo američki Kongres, kako za BiH, tako i za sve zemlje korisnice programa u paketu. Odluka, dakle, ne zavisi od nas niti mi možemo uticati na njeno usvajanje – rekao je Košarac.

Podsjetio je da GSP program SAD-a omogućava bescarinski tretman za 3.500 proizvoda iz BiH te da u proteklim godinama nije bilo primjedbi niti zahtjeva za kontrolom odredbi tog programa u BiH.

- S obzirom na to da ovo nije prvi put da je GSP program istekao, nadamo se da će Kongres SAD-a uskoro donijeti odluku o njegovom produženju, od koje će imati koristi privrednici iz BiH i drugi korisnici – poručio je Košarac.

U 2018. i 2019. godini, u SAD su se iz BiH najviše izvozili proizvodi metalske industrije, pekarski proizvodi, mineralna voda, sokovi, trampolin i oprema za trampolin, suncobrani, rezni alat te PVC stolarija, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...