TRIKOVI ZLATA VRIJEDNI: Afrički pijesak s kišom može biti vrlo opasan, evo kako ga pravilno očistiti s automobila…

Naši krajevi mogu biti izloženi pijesku iz Afrike, koji, u kombinaciji s kišom, stvara naslage sitne prašine na automobilu.

  • Auto

  • 25. Feb. 2021  25. Feb. 2021

  • 0

Čišćenje suhom krpom moglo bi oštetiti boju vozila i s tim pijeskom treba biti iznimno oprezan.

O svemu je pisao i Njemački autoklub (ADAC) pa vam donosimo nekoliko savjeta. Možete, naravno, pokušati ručno očistiti pijesak, ali za to je potrebno puno vode, jer će se, inače, čestice pijeska spužvom utrljati u lak i nanijeti ogrebotine. Stoga se preporučuje odlazak u autopraonicu. Tamo se koristi puno vode po automobilu u nekoliko faza pranja.

Nakon pranja velikom količinom vode, rukom očistite površine lima dobro navlaženom krpom. Operite krpe često kako se prašina ne bi zadržavala.

Napravite test, prijeđite čistom bijelom krpom preko središnjeg grebena u unutrašnjosti automobila. Ako krpa odmah požuti, to je znak da je pijesak ušao u taj dio vozila te očistite i unutrašnjost. Prvo usišite gdje je to moguće, a zatim površine očistite vlažnom krpom ili sredstvom za čišćenje prikladnim za unutrašnjost.

Foto: DPA

Ako se bliži vrijeme zamjene filtera kabine, nakon oluje s pijeskom u zraku to treba učiniti odmah. Ako je već pun, a sada je filtrirao i pijesak, treba ga zamijeniti. Inače će svoj teret iskrcati u unutrašnjosti. Ovisno o automobilu, filter kabine možete sami promijeniti.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...