OŠTRO UPOZORENJE TEHERANU: "Naše strpljenje nije neograničeno kada je riječ o Iranu..."

Strpljenje Sjedinjenih Američkih Država povodom vraćanja Irana za pregovarački sto u vezi s nuklearnim sporazumom iz 2015. godine “nije neograničeno”, rekao je glasnogovornik State Departmenta Ned Price.

  • Svijet

  • 25. Feb. 2021  25. Feb. 2021

  • 0

“Naše strpljenje ima granicu, ali vjerujemo i predsjednik je bio jasan po ovom pitanju, a to je da je kroz diplomatiju najefektivniji način da osiguramo da Iran nikad ne može da napravi nuklearno oružje”, izjavio je Price, prenio je Tanjug pozivajući se na agenciju Reuters.

Predsjednik SAD-a Joe Biden nedavno je rekao da će sankcije Iranu biti ukinute kada Teheran načini prvi korak i vrati se poštivanju svojih obaveza prema međunarodnom sporazumu.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas u srijedu je apelirao na Iran da prihvati diplomatske savjete koji dolaze sa Zapada kako bi sačuvao nuklearni sporazum iz 2015. godine.

Optužio je Teheran za daljnje skrivanje transparentnosti koja se traži od Irana po dogovoru iz 2015. godine, nakon čega je Iran počeo zabranu međunarodne inspekcije da posjećuju nuklearne objekte u utorak, prenio je Tanjug pozivajući se na AP.

Obogaćivanje uranija

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) izvijestila je da je Iran dodao 17,6 kilograma obogaćenog uranija od 20 posto u svoje zalihe i da je premašena čistoća za 3,67 posto po prethodno utvrđenom dogovoru.

“Na kraju krajeva, Iran mora shvatiti da je važno da se smire tenzije i da prihvati ponudu za diplomatsko rješenje koje je na stolu, uključujući onu iz SAD-a”, kazao je Maas.

Kršenje sporazuma predstavlja ozbiljan problem za predsjednika SAD-a Joea Biden, koji želi poništiti odluku svog prethodnika Donalda Trumpa o izlasku Amerike iz nuklearnog sporazuma s Iranom prije tri godine.

Washington je nakon toga uveo ekonomske sankcije Iranu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...