ČUVENI INFEKTOLOG BAKIR NAKAŠ O BOLNOJ ISTINI: "Nemate struku, pa čak ne znaju koristiti izraze pa kažu `vakcinacije` umjesto..."

Dr. Bakir Nakaš je za N1 pojasnio šta nas čeka i kako se BiH kao država "snašla" u priči u vezi s nabavkom vakcina.

  • Društvo

  • 25. Feb. 2021  25. Feb. 2021

  • 0

“Svi su više puta napomenuli da ćemo krajem februara imati nove tokove. Pojava novog soja, popuštanje mjera. A sve to jer je BiH bila jedna od najliberalnijih zemalja i pogodna destinacija za naše susjede koji su dolazili i provodili ovdje vrijeme”, kazao je Nakaš dodavši da je više faktora doprinijelo novom rastu broja zaraženih.

Sve je povezano i doprinijelo je skoku broja zaraženih, također pojava novih sojeva koji će se u BiH još dugo otkrivati. To je jedan splet, a mi smo najpasivnija zemlja u Evropi kada je u pitanju nabavka vakcina i odgovora na pandemiju da smo na vrijeme mislili o nabavci tih vakcina“.

Nakaš smatra da aktuelnim vlastima otežana situacija osigurava sigurniji opstanak na vlasti.

“Struktura vlasti i vladajuće stranke nose odgovor. Imaju daleko sigurniji opstanak ukoliko se otežano rješavanje tehničkih pitanja nastavi. To je način da se zamagle oči i uspori stanje u BiH”.

Dejtonski sporazum daje načine da se adekvatno daju odgovori. Sve se ovo moglo u jesen kada smo imali naznake da ćemo imati vakcine. Mi imamo 13 ministarstava zdravstva, ministara, institucija, svi su morali na određeni način vršiti pritisak, a ne prepustiti da pritisak vrše režiseri kao Dino Mustafić ili vi novinari“.

Još je pojasnio zašto smatra da je aktuelna vlast “kočničar” procesa i gdje je zakasnila.

“Aktuelna vlast je jedan od kočničara onoga što se trebalo destiti, a to je da stanovnici BiH budu u prilici da budu imunizirani kao nihove komšije”.

Nedostatak pravovremene informacije i prezentiranja onoga čime raspolaže BiH je dovelo do toga da se može posumnjati da BiH nije u stanju obezbijediti prijem vakcine. Trebalo je na vrijeme prezentirati javnosti da imamo kapacitete. Neke stvari su se mogle uraditi za nekoliko sati, a ne da se igramo gluhih telefona i prebacujemo odgovornost“.

Pojasnio je da je sa kolegama prije više od deset godina napravio svojevrsni akcioni plan kao priručnik sa uputama kako se bori protiv pandemije, ali da na njega niko nije obraćao pažnju.

Plan koji smo napravili kako se bori protiv pandemije je sklonjen negdje u ladicu, a u njemu je sve pojašnjeno tako da bi se osnovci mogli snaći.

Nemate struku, pa čak ne znaju koristiti izraze pa kažu “vakcinacije” umjesto “vakcine”...

Dosta analiza je pred nama, dodaje uz poruku da su zdravstveni radnici prepušteni sami sebi.

“Mi ćemo u narednom periodu imati puno potrebe da analiziramo sve naše planove koje smo pravili i zauzmemo određene stavove, kazao je Nakaš u razgovoru za N1.

Političarima su puna usta zdravstvenih radnika, a kada bismo se pitali šta su učinili da im poboljšaju status i da prate aktivnosti kojima se bave, da prate oboljele ili zaražene radnike – u tom metežu smo u situaciji da su zdravstveni radnici prepušteni sami sebi“.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...