KONAKOVIĆ OTKRIVA: Planiranje i gradnja u KS imaju oblik organiziranog kriminala... sve kontrolira HDZ

Predsjedniku NiP-a posebno je sumnjiva činjenica da je ova odluka donesena na sjednici 2. novembra prošle godine, a u "Službenom listu BiH" objavljena je tek u januaru.

  • Društvo

  • 25. Feb. 2021  25. Feb. 2021

  • 0

Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković najavio je da narednih dana planira otvoriti temu prostornog planiranja i gradnje u Kantonu Sarajevo koja, prema njegovima riječima, trenutno ima oblik organiziranog kriminala.

Kako je naveo Konaković, u pitanju su investicije vrijedne više milijardi KM u periodu nakon agresije na BiH.

Postavlja pitanje kako je planirano, ko može, a ko ne može graditi i ko je kontrolisao procese.

"Evo jedan interesantan primjer šta rade 'zaštitnici' naroda. Nakon posljednjih lokalnih izbora donesena je odluka Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika da se 'historijski urbani krajolik Sarajeva proglašava nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine'. Nikad viđena odluka i ne postoji nijedna slična, jer je obuhvaćen cijeli prostor jednog grada, s posebnim fokusom na općine Centar, Stari Grad i Novo Sarajevo", naveo je Konaković.

Ova odluka, pojašnjava Konaković, znači da se više ni cigla na ovom prostoru ne može pomjeriti bez dozvole i saglasnosti višeg nivoa vlasti, piše Klix.ba.

"Sve zahtjeve ubuduće rješava Ministarstvo prostornog uređenja Vlade FBiH i resorni ministar Josip Martić iz HDZ-a. Tako će sve planove za razvoj i građenje u najelitnijem dijelu Sarajeva, koji ima najveću tržišnu vrijednost, odobravati u centrali HDZ-a", istaknuo je Konaković.

Predsjedniku NiP-a posebno je sumnjiva činjenica da je ova odluka donesena na sjednici 2. novembra prošle godine, a u "Službenom listu BiH" objavljena je tek u januaru.

"Tri druge odluke donesene na istoj sjednici su objavljene odmah, a ova je čekala zvanične rezultate izbora. (Rezultati potvrdili da se SDA ne pita više u ovim općinama). I još jedna važna stvar, iz ove komisije su izbačena dva strana člana, ostali su samo SDA-HDZ-SNSD, tri člana. Komisijom trenutno predsjedava Faruk Kapidžić, koji nije bio član kad je sporna odluka donesena", potcrtao je Konaković, najavivši da će ovu neustavnu odluku oboriti i zaustaviti građevinsku mafiju.

Podsjećamo, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je nedavno imenovalo nove članove Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika, ali ni sada, kao ni prije pet godina, nema dva strana člana, što je propisano Dejtonskim sporazumom.

Iako je izbacivanje stranaca trebalo biti privremeno, to je, očito, trajna mjera. Posebno zabrinjava činjenica da su međunarodni članovi imali ulogu zaštite državnih interesa i promocije bh. nacionalnog identiteta.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...