ŠEST GODINA ROBIJE ZBOG RATOVANJA U SIRIJI: Sud BiH osudio bivšeg ISIL-ovca

Osuđen je, jer je učestvovao u terorističkim akcijama na strani ISIL-a te javno pozivao na ubistva govoreći: "Ustajte, muslimani, ubijajte kršćane, nemojte praviti razlike..."

  • Hronika

  • 25. Feb. 2021  25. Feb. 2021

  • 0

Jasmin Keserović osuđen je presudom Suda BiH na jedinstvenu kaznu od šest godina zatvora zbog pridruživanja stranim formacijama u Siriji i javnog podsticanja na terorističke aktivnosti.

Sud je utvrdio da je Keserović kriv, jer se pridružio militantima ISIL-a u Siriji, za što mu je izrečena kazne u trajanju od tri godine zatvora.

Za drugu tačku optužnice - poticanje na terorizam zbog videosnimka "Ponos je u džihadu", u kojem javno potiče i poziva na terorističke aktivnosti i ubijanje - izrečena mu je kazna u trajanju od pet godina, nakon čega mu je određena jedinstvena kazna od šest godina zatvora. 

U obrazloženju presude je, između ostalog, navedeno da je Keserović učestvovao u terorističkim akcijama na strani ISIL-a, kao i javno pozivao na ubistva, citirajući: "Ustajte muslimani, ubijajte kršćane, nemojte praviti razlike." 

Sud, kako je istaknuto prilikom izricanja presude, posebno zabrinjava Keserovićev poziv na ubijanje, gdje on na jedan brutalan način poziva na ubijanje ne samo vojnika nego i civila, čime, kako je rečeno, ispoljava svoju bezobzirnost.

Odbrana je ranije istaknula da je Keserović išao u Siriju kako bi pomogao tamošnjem narodu zbog dugogodišnjeg diktatorskog režima, piše "Oslobođenje".

- Kazna će biti dovoljna da Keserović dobro razmisli o odnosu među ljudima i promijeni svoje radikalne stavove. Sud očekuje da će optuženi dobro promisliti o svojim postupcima i njihovim posljedicama te da će svoj život usmjeriti ka pozitivnom sistemu - istaknuto je u obrazloženju presude.

Inače, Keserović je ovom presudom oslobođen plaćanja troškova sudskog postupka i oni će ići na teret budžeta. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...