UZALUD KONAKOVIĆ IZ ZADNJE KLUPE DOBACUJE: O NATO putu BiH, sve što treba, rečeno je iz sjedišta Alijanse u Bruxellesu i iz Ambasade SAD-a!

Nakon što je i Vijeće ministara BiH, u skladu s Programom reformi koji je prošle godine usvojilo Predsjedništvo BiH, formiralo Komisiju za NATO te u sjedište NATO-u u Bruxellesu dostavilo drugi Program reformi, na Twitteru se oglasio lider "četvorke" Elmedin Konaković, pokušavajući uvjeriti javnost da se radi o "tužnoj izdaji" NATO puta.

  • Politika

  • 26. Feb. 2021  27. Feb. 2021

  • 2

"Osmijeh na licu i informacija da nema vise Komisije za integraciju, sad je to Komisija za saradnju sa NATO-om. Negdje, u paketu nekog dogovora, pristali su na to Bošnjaci u Vijeću ministara BiH. Tužno je.", napisao je Konaković. 

Da lider NiP-a, SDP-a, Naše stranke i NBL-a ponovo nije upućen u temu NATO integracija ili da nevješto pokušava značajan napredak BiH na putu ka NATO-u predstaviti ka poraz, najbolje svjedoče same poruke od strane NATO-a i Sjedinjenih Američkih Država.

Najprije je, na žalost lidera tzv. "četvorke", sam NATO pozdravio odluku Vijeća ministara Bosne i Hercegovine kada je riječ o provođenju Programa reformi.

Za Al Jazeeru Balkan zvaničnik tog vojnog saveza u četvrtak navečer, dan nakon što je Vijeće ministara usvojilo drugi po redu Program reformi, potvrdio da je dokument spreman da bude dostavljen u sjedište Alijanse u Bruxellesu.

Zemlje koje izraze interes za članstvo u zapadno-vojni savez imaju obavezu godišnje slati program reformi, prema kojem domaće zakonodavstvo prilagođavaju NATO standardima, rečeno je.

Danas, drugi šamar za Konakovića i "četvorku". Ambasada SAD-a je u saopštenju objavljenom na Twitter profilu pozdravila formiranje Komisije za saradnju s NATO-om pri Vijeću ministara BiH.

"Komisija će omogućiti BiH da učinkovito koordinira i implementira Program reformi", poručili su iz Ambasade.

Navode i da je Program reformi šansa za BiH da utvrdi prioritetne reforme, kao i na koji joj način NATO može pomoći da ih implementira.

"Ove reforme podrazumijevaju modernizaciju odbrambenog sektora, bolje upravljanje državom i vladavinu prava, i podudaraju se s putem BiH u EU", potcrtavaju.

Poručuju i da će SAD nastaviti pružati podršku BiH u njenim prioritetnim reformama definisanim Programom reformi.

"Fokus NATO-a u BiH je na snažnom partnerstvu i vrata članstva ostaju otvorena. Bilo kakvu buduću odluku o tome da BiH bude pozvana u članstvo razmotrit će sve članice NATO-a i vlasti u BiH", poručili su iz Američke amasade.

A iznad svega, reakcije opozicije u RS-u najbolje govore o čemu se zapravo radi. 

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...