KECMANOVIĆEV KEC IZ RUKAVA: “Trebamo izdržati dok Amerika ne bude dovoljno slaba, a Rusija i Kina ne postanu dovoljno jake!”

U Beogradu je jučer održana tribina pod naslovom “Republika Srpska pred novim izazovima”, na kojoj su govorili nekadašnji sarajevski profesor politologije i ratni član Predsjedništva BiH Nenad Kecmanović te novinar Siniša Ljepojević.

  • Mini market

  • 27. Feb. 2021  27. Feb. 2021

  • 17

Kecmanović je kazao da Bošnjaci poslije prvih Bidenovih izjava stvaraju atmosferu nalik na onu iz devedesetih godina prošlog stoljeća.

–Srećom, ima Biden mnogo važnijih problema kod kuće, a i u svijetu s Rusijom i Kinom, koji imaju bolje oružje i ekonomiju, i teško da će se fokusirati baš na BiH – smatra profesor Kecmanović, jedan od brojnih savjetnika Milorada Dodika.

Kecmanović postavlja pitanje šta bi to "takozvana međunarodna zajednica mogla da učini protiv bosanskih Srba, odnosno protiv Republike Srpske, a da to već nije isprobano", pa odgovara kako postoji “opasna pukotina” da se preglasavanjem u zajedničkoj, Parlamentarnoj skupštini BiH “igrom glasova i procedura” još neke entitetske nadležnosti presele u Sarajevo.

– Ali, ništa i niko nam neće pomoći ako Srbi ne budu sami dovoljno jedinstveni i odlučni. Ako ništa drugo, treba izdržati dok Amerika ne bude dovoljno slaba, a Rusija i Kina ne postanu dovoljno jake da uspostave globalni balans snaga – smatra Kecmanović.

Novinar Siniša Ljepojević ocijenio je da ni Amerika ni Zapad u osnovi nemaju neku novu politiku ni prema Republici Srpskoj ni prema BiH.

– U tom svjetlu mnogo je vjerovatnije da će Amerika i Zapad samo obnoviti agresivnu medijsko-političku kampanju i uz taj narativ osloniti se na lokalne `agente uticaja`. Uslovi za konkretne političke ili neke druge akcije, međutim, ne postoje – rekao je Ljepojević.

On samtra da je vrlo moguće da će EU ucjenjivati Srbiju da ona obavi veliki dio posla oko Republike Srpske i da bi to mogao biti jedan od uslova u ambiciji Srbije da postane članica EU.

– Ukratko, i Republika Srpska i Srbija će biti izložene obnovljenim pritiscima Zapada, ali u novom vremenu mogućnosti otpora su daleko veće nego ranije. Svijet se promijenio, a ni Srbija ni Republika Srpska nisu više usamljene na vjetrometini opadajuće imperije Zapada – istaknuo je Ljepojević.

Komentari - Ukupno 17

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...