NIJE TRUD UZALUD: Emir Kusturica kandidat za člana SANU-a

Proslavljeni režiser Emir Kusturica nalazi se među kandidatima za nove članove Srpske akademije nauka i umjetnosti (SANU), koja najesen treba da izabere novo članstvo.

  • Vijesti

  • 27. Feb. 2021  27. Feb. 2021

  • 28

Kusturica, kao i predsjednik Matice Srpske pjesnika Dragan Stanić, predloženi su za članstvo u Odjeljenju za jezik i književnost SANU-a, pišu "Večernje novosti".

Na istom spisku za dopisne članove ovog odjeljenja su i univerzitetski profesori katedri za srpski jezik i književnost Milo Lompar, Rajna Dragićević, Radivoje Mikić, Marko Nedić, Milivoj Nenin i Zorica Nestorović.

Tu su i pisci Radovan Beli Marković, Selimir Radulović, Mihajlo Pantić, Goran Maksimović, Miroslav Maksimović i Zoran Živković, Vladan Matijević i germanista Miodrag Loma.

Za novoformirano odjeljenje umjetnosti, koje je nastalo preimenovanjem Odjeljenja za likovnu i muzičku umjetnost, instutucije izvan Akademije predložile su reditelje Dejana Mijača i Gorana Markovića, scenografa Miodraga Tabačkog i druge.

Među kandidatima za ovo odjeljenje su i kompozitori Ivana Stefanović, Srđan Hofman, Zoran Erić, Milan Mihajlović, gitarista Uroš Dojčinović i teoretičarka kulture Milena Dragićević-Šešić.

Prema izbornoj proceduri u SANU-u, nakon što Komisija za praćenje izbora pregleda prijedloge koji su stigli od institucija spolja, oni će do kraja februara biti dostavljeni odjeljenjima.

Tokom marta i aprila, odjeljenja i ogranci formiraju svoje prijedloge, a potom se svi prijedlozi vraćaju na glasanje odjeljenjima, koji u izbornom procesu imaju veoma važnu ulogu.

Taj, prvi krug glasanja, završava se do kraja maja, a u junu se prijedlozi kandidata koji su dobili natpolovičnu ili dvotrećinsku većinu na glasanju u odjeljenjima prosljeđuju Predsjedništvu.

Potom će u septembru s tim rezultatima biti upoznata javnost te će tri nedjelje trajati rok za dostavljanje primjedbi, a u oktobru će se svi članovi SANU-a upoznati sa prijedlozima koji su prošli glasanje.

Glavni izbori će biti održani 4. novembra, na Izbornoj skupštini SANU-a.

Po pravilu, kandidati koji dobiju dvotrećinsku podršku matičnog odjeljenja, imaju značajno veće šanse da i na Skupštini osvoje potreban broj glasova i tako ispune uslov za članstvo u SANU-u.

Inostrani članovi se biraju na inicijativu odjeljenja, ogranaka ili Predsjedništva SANU-a.

Komentari - Ukupno 28

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...