VUČIĆ ODUŠEVLJEN "DAROM IZ JASENOVCA": "Film o Jasenovcu bila je moja ideja, majka mi je na tome čestitala, jer se..."

"...setila našeg Čipuljića, kojeg je spalila 'Garava brigada' iz Varaždina."

  • Regija

  • 27. Feb. 2021  27. Feb. 2021

  • 13

"Nakon prikazivanja filma 'Dara iz Jasenovca', nazvala me majka i rekla mi: 'Ako si ti pomogao da se ovo snimi, učinio si veliku stvar.' Taj je film snimljen i u znak sećanja na stradanja naše familije, na naše spaljene kuće u selu Čipuljiću kod Bugojna od strane neke 'Garave brigade' iz Varaždina, kao i na stradanje familije moga oca od ustaša u Drugom svetskom ratu", rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić tokom gostovanja na srbijanskoj Prvoj TV.

Vučić je rekao da je on inicijator snimanja filma o Jasenovcu i da je to prije nekoliko godine rekao Miloradu Dodiku tokom komemorativnog skupa u Donjoj Gradini. "Normalno da je Srbija preuzela na sebe finansiranje, kao što smo preuzeli i finansiranje Spomen-parka u Gradini", otkrio je Vučić. On je rekao da je u početku razmišljao o tome da se angažuje neka od velikih svjetskih producentskih kuća, ali je odustao od toga kada je vidio "da naša deca ne znaju ništa o Jasenovcu, da klinci od 20 godina nemaju pojma niti su ikada obišli stratišta Srba u Jasenovcu".

"Šta ja mislim o filmu 'Dara iz Jasenovca' rekao sam kada sam za Sretenje odlikovao režisera Gagu Antonijevića i scenaristicu Natašu Drakulić", odgovorio je predsjednik Srbije na pitanje o njegovom doživljaju kontroverznog filma. Rekao je da reakcije iz pojedinih međunarodnih krugova, poput austrijskog profesora Floriana Biebera, žele da ospore Srbima pravo da prave filmove o svom stradanju. "Kada se snimi film o stradanju Srebrenice, što jeste jedan strašan zločin, onda to nije viktimizacija, ali kada se napravi film o genocidu nad Srbima, tada je riječ o viktimizaciji na koju Srbi nemaju pravo."

Aleksandar Vučić je rekao da će vlast u Srbiji nastaviti pomagati snimanje filmova o stradanju srpskog naroda u različitim historijskim događajima, najavivši da će Predrag Antonijević snimiti film i o "Oluji".

"Neće više država Srbija bacati novce na snimanje filmova o kojekakvih pedofilima, narkomanima, ubuduće ćemo finansirati filmove koji će verno prikazivati istoriju našeg naroda", poručio je on gostujući na Prvoj TV.

(S. B.)

Komentari - Ukupno 13

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...