SLOBODNO SUDIJSKO UVJERENJE MILANA TEGELTIJE: "Potkovani" Dodikov savjetnik uporedio sebe sa Ivom Josipovićem, za kojeg je hladno slagao da je, također, "bio sudija"

Milan Tegeltija ne krije da je savjetničko mjesto kod Dodika za njega prelazno rješenje i da su njegove političke ambicije neuporedivo veće i da će ih realizirati kada se za to steknu uvjeti.

  • Mini market

  • 27. Feb. 2021  27. Feb. 2021

  • 1

Milan Tegeltija je nakon što je i službeno preuzeo novu funkciju savjetnika Milorada Dodika, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, krenuo u ofanzivnu kampanju medijskog dokazivanja da ništa nije bilo logičnije od njegovog prelaska sa čelne pravosudne funkcije (VSTV-a) u kabinet političara koji ne priznaje pravnu suverenost države na čijem je čelu. Za početak svoje sarajevske medijske turneje "četiri skakaonice" (u disciplini skakanja sebi u usta) Tegeltija je dao intervju za "Klix", potom će produžiti na "Face TV", a može se uskoro očekivati njegovo ispoljavanje na druga dva svoja tradicionalna medijska utočišta, "Dnevnom Avazu" i njegovoj ubogoj izlučevini, portalu "Raport".

Istovremeno dok njegov novi/stari šef Milorad Dodik državu čiji je kolektivni predsjednik naziva "nakaradnom" i za Srbe "neprijateljskom", Tegeltija je uzeo na sebe teško breme dokazivanja da se, kako je kazao "upravo Dodik zalaže za dosljedno poštovanje Ustava i Dejtonskog sporazuma"

Milan Tegeltija ne krije da je savjetničko mjesto kod Dodika za njega prelazno rješenje i da su njegove političke ambicije neuporedivo veće i da će ih realizirati kada se za to steknu uvjeti. Ne vidi u tome ništa nelogično, dapače, pa neupućenom, bespomoćnom novinaru "Klixa" drži predavanje i hladno prodaje ortodoksnu laž, što je zapravo godinama njegova uža (a suštinski i jedina) specijalnost. Na pitanje da li je nelogično da iz pravosudne fotelje u VSTV-a preseli u kabinet kolektivnog šefa države, Tegeltija odgovara:

"Ne, pa u najbližem okruženju u Republici Hrvatskoj ste imali predsjednika Hrvatske Josipovića koji je prije toga bio sudija. A da ne računam brojne slučajeve u Evropi. To je nešto sasvim normalno".

Zašto je Milanu Tegeltiji trebala laž da je Ivo Josipović na mjesto predsjednika Hrvatske došao iz pravosuđa? Da li on to fakat ne zna, ili laže da ne zna? Josipović, to je na "Milijunašu" pitanje za pišljivih 100 kuna, prije nego što je postao predsjednik Hrvatske, godinama bio profesor Pravnog fakulteta i jedno vrijeme zastupnik (SDP-a) u Hrvatskom saboru. Bio je i kompozitor, glazbenik, renesansni jedan lik, ali eto nije mu se potrefilo da bude sudija, Tegeltijin kolega. 

A možda Tegeltija zna nešto što ne zna niko, pa ni sam Ivo Josipović. Eto prilike da to neukom puku otkrije u večerašnjem gostovanju na "Face TV" koje najavljuje na društvenim mrežama. 

Valjda će voditelj Senad Hadžifejzović biti u boljoj formi i manje površan nego što je bio noć ranije kada je, polemišući sa notornim Milomirom Marićem za časopis "Duga" u kojojoj je ta osoba, premala za novinarstvo, a prevoisoka za cirkusa, godinama radila, kazao da je bio "antimiloševićevski". Ako Hadžifejzović nije čitao "Dugu" tokom 80-ih i 90-ih godina godina, ima još uvijek neko ko jeste: novina koju su uređivali i u kojoj su pisali Brana Crnčević, Dragoša Kalajić, Dragomir Bokan, Vanja Bulić, Momo Kapor, Milomir Marić, Nebojša Jevrić... bila je sve drugo, samo ne protiv Miloševićevog ekspanzionističkog velikosrpstva. Bila je "Duga" udarna pesnica tog režima, njeni su vodeći ljudi bili aktivni sudinoci agresivnih ratova (Crnčević, Kalajić, Bokan, Jevrić), a možda i ratni zločinci.

Dakle, konačni odgovor za 100 kuna: Josipović nije bio sudija, kao što to nije ni Milan Tegeltija.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...