MILJAMA SU UDALJENI; ZAMJENIK MINISTRA PISAO MINISTRU: "Ko je dao netačan podatak o Pelješkom mostu?"

Zamjenik ministra Nedžad Branković pisao ministru Vojinu Mitroviću te mu skrenuo pažnju da je zastupniku Damiru Arnautu iz Ministarstva data netačna informacija o visini između vode i donje ivice Pelješkog mosta.

  • Ekonomija

  • 28. Feb. 2021  28. Feb. 2021

  • 1

Ako je suditi prema aktu kojeg je zamjenik ministra saobraćaja i komunikacija BiH Nedžad Branković uputio ministru Vojinu Mitroviću, ovo Ministarstvo je nedavno državnom parlamentarcu Damiru Arnautu dalo netačan podatak o visini između vode i donje ivice Pelješkog mosta.

Poslaničko pitanje je postavljeno u cilju razjašnjenja da li će Pelješki most predstavljati smetnju prolaska velikih brodova u Neumski zaljev, odnosno na teritorij BiH.

U narednom periodu trebalo bi se utvrditi ko je u Ministarstvu saobraćaja i komunikacija i s kakvom namjerom, dao ovakav podatak na osnovu poslaničkog pitanja.

U aktu koji je u posjedu portala "Fokus.ba" Branković izvještava Mitrovića da je Arnautu dostavljen netačan navod o tome da “visina između vode i donjeg dijela površine mosta iznosi 55 odnosno 56 metara”.

"Nejasno je i na osnovu kojih dokumenata navedena ova informacija. U prilogu je fotografija iz stručnog rada Marjana Pipenabhera 'Projektiranje i analiza mosta Pelješac' iz koje je vidljivo da visina između vodnog ogledala i donje ivice konstrukcije mosta iznosi 53 metra, a ne 55 metara kako stoji u odgovoru Ministarstva", navodi Branković.

Branković dalje navodi da Arnautu, bez adekvatnog obrazloženja, nije dostavljena sva korespondencija i dokumentacija vezana za ovo pitanje, a kako je on to tražio.

alt

Ovo ministarstvo bi moralo posjedovati svu tehničku dokumentaciju i korespondenciju o ovom veoma značajnom pitanju na osnovu čega bi mogli dati istinit odgovor na poslanička pitanja. Smatram da je nužno da ovaj akt povučete radi dopune i predlažem da uputite dopis Ministarstvu vanjskih poslova BiH i zatražite da Hrvatska diplomatskim putem dostavi izvedbeni projekat Pelješkog mosta kao i podatke iz izvedenog stanja da bismo mogli dati odgovor iz vjerodostojnog izvora", napisao je Branković Mitroviću.

Zanimljivo je da se i u odgovoru Ministarstva vanjskih poslova BiH, kada je riječ o navedenom podatku, upućuje na stručni rad Pipenabhera.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...