NAPUSTIO NAS JE POČASNI KONZUL BiH U NORVEŠKOJ: Neka živi Bosna, neka vječno živi dobri čovjek IVAR AMUNDSEN

Ovim povodom je direktor Instituta za traženje nastalih u Bosni i Hercegovini Amor Mašović uputio pismo saučešća na adresu Ambasade Bosne i Hercegovine u Oslu.

  • Vijesti

  • 28. Feb. 2021  01. Mar. 2021

  • 0

Svijet je izgubio strastvenog branitelja ljudskih prava i demokratije.Ivar Amundsen, diplomata, biznismen, borac za ljudska prava i počasni konzul Bosne i Hercegovine u Norveškoj, preminuo je u utorak 23. februara 2021. godine. Ova vijest potresla je brojne Bosance i Hercegovce, ali i mnoge druge, s obzirom da je njegovom smrću svijet izgubio strastvenog branitelja ljudskih prava i demokratije.

Ovim povodom je direktor Instituta za traženje nastalih u Bosni i Hercegovini Amor Mašović uputio pismo saučešća na adresu Ambasade Bosne i Hercegovine u Oslu.

- Poštovani ambasadore Makarević, dragi Nedime

Duboko smo potreseni viješću da nas je napustio čovjek koji je s nama dijelio neke od najtežih trenutaka novije istorije. Imali smo priliku službeno sarađivati, ali i privatno se družiti sa Ivarom i njegovom suprugom. Skromnost, iskrenost, jednostavnost, zaljubljenost u Bosnu i beskrajna odanost ideji Bosne samo su neke od osobina koje su krasile ovog velikog čovjeka. Meni i porodici priredio je nezaboravne trenutke prilikom krstarenja po fjordu Osla nakon što mi je uručena nagrada SAHAROV 2002 godine. Puno puta prije i nakon toga družićemo se sa Ivarom i njegovom suprugom, ali jedan trenutak, a mislim da je to bio i moj prvi susret s njim u Oslu, ostat će neizbrisiv u mom sjećanju. Bili smo u posjeti Oslu nas nekoliko iz Bosne. Moj kolega Muhamed, snimatelj, i ja u šetnji smo ulicama Osla u društvu sa Ivarom. U trenutku Muhamed će zastati pred izlogom sa kamerama i fotoaparatima. Ivar ulazi u prodavnicu i kaže Muhamedu da izabere kameru koju želi. Muhamed i ja smo krišom razmijenili poglede i Muhamed je odabrao kameru nešto skromnije cijene još uvijek u nevjerici da će imati "pravu" kameru. Ali onda tek nastupa iznenađenje. Ivar bira najskuplju Sony kameru. Ta kamera će godinama nakon toga ispisivati neke od najstrašnijih stranica novije bosanskohercegovačke povijesti. Silaziće u "bezdane" bosanske Krajine, istočne Bosne, zapadne Hercegovine, prateći krvave tragove zločina. S tugom u srcima i s ponosom jer si nam dopustio da ti budemo prijatelji. Neka živi Bosna, neka vječno živi dobri čovjek Ivar, stoji u pismu.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...