DRAMA NA KIPRU ZBOG IZBORA PJESME ZA EVROVIZIJU: Tvrde da je satanistička, napadnuta zgrada televizije, stižu prijetnje da će "biti spaljena" (VIDEO)

Numera koja će predstavljati Kipar na Pjesmi Evrovizije uzburkala je strasti u toj zemlji poslije negodovanja nekih konzervativnih i desničarskih krugova, koji je opisuju kao satanističku.

  • Šareni svijet

  • 01. Mar. 2021  01. Mar. 2021

  • 0

Izbor pesme "El Diablo" ("Đavo") grčke pjevačice Elene Tsagrinou izazvao je različite reakcije Kiprana, a udruženje nastavnika vjeronauke u srednjim školama izrazilo je "gnušanje" pjesmom i zatražilo njeno povlačenje, navodi AP.

Udruženje je navelo da se stihovima "obećava doživotna odanost Satani i ispovijeda ljubav" prema njemu.

"Dao sam svoje srce đavolu ... jer mi govori da sam njegov anđeo", neki su od stihova koji su izazvali revolt.

Ekstremno desna stranka ELAM navela je da pjesma, i u slučaju da je njen tekst metaforičan, "napada i vrijeđa" njihovu vjeru.

Najdalje je otišao neimenovani muškarac protiv koga je podignuta optužnica zbog incidenta ispred kiparskog javnog servisa, institucije koja je pjesmu "El Diablo" izabrala za učešće na Pjesmi Evrovizije.

Kiparska policija je danas saopštila da je muškarac optužen zbog upućivanja prijetnji i izazivanja uznemirenja nakon upada u kompleks kiparske radio-televizije zbog, kako je rekao, "bogohulnog" ulaska zemlje u ovogodišnje takmičenje Pjesma Evrovizije.

Svjedoci jučerašnjeg incidenta rekli su policiji da je muškarac prijetio zaposlenima u informativnoj redakciji Kiparske radiodifuzne korporacije i tvrdio da izbor pjesme predstavlja vrijeđanje hrišćanstva.

Na snimku se vidi kako on vrišti na brojne zaposlene u dvorištu i pita ih kako mogu da opravdaju podršku takvoj pjesmi.

Kiparska novinska agencija je javila da su televiziji upućene prijetnje putem telefona da će "biti spaljena" zbog pjesme.

Drugi građani Kipra su istovremeno podržali pjesmu na društvenim mrežama, ocjenjujući je kao dobru, dok njene kritičare opisuju kao vjerske fanatike.

Najbolji rezultat na Pjesmi Evrovizije Kipar je ostvario 2018. godine, kada je osvojio drugo mjesto s numerom "El Fuego", koju je izvela Eleni Fureira.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...