NOVI UDAR IZ RS-a NA DRŽAVNE AGENCIJE: Sredoje Nović se obrušio na Obavještajno-sigurnosnu agenciju

Šef Kluba delegata iz reda srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Sredoje Nović smatra da je nedopustivo i nevjerovatno što na dnevni red parlamentarnih struktura BiH još nije došao Prijedlog izmjena Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH, što, kako on kaže, znači da ovo tijelo protuzakonito provodi mjere tajnog praćenja i snimanja.

  • Mini market

  • 01. Mar. 2021  01. Mar. 2021

  • 5

Nović je za "Glas Srpske" rekao da je Ustavni sud BiH još 1. juna 2017. godine ukinuo odredbe postojećeg Zakona o OSA-i, koje se odnose na tajno praćenje i snimanje, te da predložene izmjene još nisu prihvaćene, iako je taj sud naložio Parlamentu BiH da ih promijeni u roku od šest mjeseci.

On je podsjetio da je Ured za zakonodavstvo krajem maja prošle godine iznio primjedbe na prijedlog izmjena ovog zakona, kada je taj akt vraćen na doradu i više nikada nije došao na dnevni red.

- Ako se tome doda i činjenica da se protiv direktora OBA-e vodi krivični postupak zbog optužbe za zloupotrebu službenog položaja, a taj postupak je i dalje u toku bez obzira na to što je prvostepenom presudom oslobođen odgovornosti, onda je svakome iole pametnom jasno u kakvoj zemlji živimo - rekao je Nović.

Nović je rekao i da je Vijeće ministara još u martu 2018. godine usvojilo prijedlog zakona, kada je zakonodavno-pravni sektor iznio primjedbe i dao uputstva za otklanjanje pojedinih nepravilnosti koje su, između ostalog, bile vezane za jedinstvena pravila za izradu zakona.

- Zakon je poslije pune dvije godine došao pred Dom naroda, a da za to vrijeme nisu otklonjene nepravilnosti na koje je ukazao zakonodavno-pravni sektor niti je dostavljeno obavezno mišljenje Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH. Zato je Ustavnopravna komisija Doma naroda zakon vratila na doradu i od tada ga više nema - pojasnio je Nović, koji je i član Ustavnopravne komisije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...