ISTRAŽITE HISTORIJU VOZILA: Ovo su automobili na kojima se najčešće skida kilometraža

Europski vozači najčešće mijenjaju automobile svakih tri do pet godina.

  • Auto

  • 01. Mar. 2021  01. Mar. 2021

  • 0

Skidanje kilometara jedna je od najčešćih prevara na tržištu rabljenih vozila koja može drastično oštetiti kupca.

Europski vozači najčešće mijenjaju automobile svakih tri do pet godina, što znači da barem dva do tri puta u deset godina kupuju noviji auto. Stoga je jasno kako se radi o vrlo velikom tržištu i izuzetno šarolikoj ponudi, kako po pitanju cijena, tako i po pitanju kilometraže.

U takvoj dispergiranoj ponudi postoje i oni prodavači koji love u mutnom, i to tako što skidaju kilometražu prije prodaje. Pritom je identificiranje počinioca odgovornog za mijenjanje kilometraže sa strane zakona vrlo komplicirano.

"CarVertical", najveća platforma za provjeru historije automobila, napravila je istraživanje kako bi saznali na kojim se autima najčešće vara s kilometražom. Analizirano je više od 570.000 izvještaja o historiji automobila, a istraživanje je, ujedno, pokazalo i koliko izgube kupci vozila na kojima je vraćena kilometraža.

Pretpostavka kako dizelaši rade više kilometara se pokazala točnom pa se stoga i većina prevara s kilometražom dogodi na dizelskim automobilima. Njihov udio iznosi gotovo tri četvrtine (74,4 posto) od svih izvještaja o historiji automobila s uočenim promjenama na mjeraču kilometara.

Manja šansa za prevaru s kilometrima je kod polovnih automobila s benzinskim motorom koji čine 25 posto svih automobila sa skinutim kilometrima. Međutim, u budućnosti bi se ovaj trend usljed rasta popularnosti benzinaca mogao promijeniti.

Očekivano, najmanje slučajeva skidanja kilometara detektirano je na električnim i hibridnim automobilima, njih samo 0,6 posto.

Jedan od glavnih razloga zašto su prevare s kilometrima tako česte među nemoralnim prodavačima automobila jest troškovna učinkovitost. Naime, skidanje kilometara može se odraditi za samo nekoliko stotina eura, čak i na dobro zaštićenim automobilima sa modernim softverom.

S druge strane, ovisno o godištu i stanju polovnog auta, vraćanje kilometara može umjetno napuhati cijenu automobila za do 25 posto, pokazalo je istraživanje "CarVerticala".

Kilometri se najčešće smanjuju na starijim premium automobilima njemačkih proizvođača, a u prosjeku se skine oko 80.000 kilometara.

U vozilima proizvedenima između 2016. i 2020. godine prosječno je skinuto oko 36.000 kilometara. Istraživanje je pokazalo da prevare s kilometrima ponekad mogu doći do skidanja i više od 200.000 kilometara.

Sve rečeno pokazuje kako je kupovina bez poznate historije vozila rizik koji vas može stajati i do četvrtine cijene vozila. Izvještaj o historiji automobila može otkriti neke činjenice koje će vam pomoći da ne postanete vlasnik loše održavanog automobila pa i pružiti i svojevrsnu prednost pri pregovaranju. U svakom slučaju, imajte na umu da su prevare s kilometražom mnogo učestalije u zemljamaCentralne i Istočne Europe, dok je njihova prisutnost u zapadnim zemljama značajno manja.

(Index Auto/CarVertical)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...