I DANAS JOJ SE DIVI CIJELA TURSKA: Nevjerovatan život kćerke oca nacije, ono što je ona učinila, nikada više nikome nije palo na pamet, a za sve su zaslužni i BOSANSKI GENI

"Slobodna Bosna" donosi novu zanimljivu priču iz historije.

  • Jeste li znali

  • 02. Mar. 2021  02. Mar. 2021

  • 0

Glavna junakinja naše današnje priče je slavna Sabiha Gökçen.

Prva žena koja je postala pilot borbenih aviona Sabiha Gökçen rođena je na području tadašnjeg Osmanskog carstva. Postoje različite teorije o njenom porijeklu, od toga da je bila Armenka, do toga da joj je majka bila porijeklom iz Bosne i Hercegovine. Bilo kako bilo, kad joj je bilo 12 godina, Sabihu je usvojio slavni Mustafa Kemal-paša Atatürk, ključna osoba u turskoj historiji, osnivač i prvi predsjednik Republike Turske.

Mustafa Kemal-paša Atatürk usvojio je tokom života najmanje osmero djece (sedam kćeri i jednog sina). Biološke djece nije imao, barem koliko je poznato. Sabiha je postala najpoznatija od Atatürkove usvojene djece, jer je postala pilotk borbenih aviona, i to kad su joj bile samo 23 godine.

Prvo ratište na kojem je sudjelovala sa svojim borbenim avionima bilo je u području Dersima u unutrašnjosti Turske, u doba kad su lokalni Kurdi podigli ustanak protiv turskih vlasti.

Turci i danas visoko cijene Sabihu Gökçen. Po njoj je nazvan jedan od dva međunarodna aerodroma u Istanbulu, Međunarodna zračna luka "Sabiha Gökçen". Drugi aerodrom, stariji, nazvan je po njenom poočimu Atatürku.

Sabiha Gökçen umrla je tačno 88 godina nakon dana svog rođenja, 23. marta 2001. godine u Ankari.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...