PODLI POTEZ ZA KRAJ: Procurilo šta su Donald i Melania Trump u tajnosti učinili prije odlaska iz Bijele kuće

Dok se nagađa o mogućoj ponovnoj kandidaturi za predsjednika SAD-a, na svjetlo dana isplivali su posljednji potezi bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

  • Svijet

  • 02. Mar. 2021  02. Mar. 2021

  • 0

Bivši američki predsjednik Donald Trump vakcinisao se protiv Covida-19 još u januaru, dok je bio stanar Bijele kuće. Tako prenosi relevantan portal "Axios", koji kao izvor navodi jednog od Trumpovih savjetnika.

Donald Trump se od pojave koronavirusa prema njemu ponašao kao da je riječ o običnoj prehladi i nije s tim stavom prestao niti kad je u oktobru završio u bolnici gdje mu je, kako je nedavno objavio "The New York Times", stanje bilo bitno teže nego što je javnost bila upoznata. Naime, Trump je tada u Bijeloj kući primio kisik.

Nakon što je izgubio predsjedničke izbore, Trump je tvrdio da je to zbog odluke farmaceutskih kompanija da objave da imaju vakcinu koja se može primijeniti tek nakon što su izbori prošli. To je ponovio i u nedjelju na skupu Konzervativne konferencije (CPAC) kad je rekao da sada demokrati samo nastavljaju njegov plan vakcinisanja. Na CPAC-u je bivši američki predsjednik pozvao sve okupljene da se vakcinišu. Republikanke i republikanci spadaju u društvene skupine koje imaju najveću nesklonost prema vakcinisanju, prenosi anketa "Civiqsa"

Administracija, s druge strane, tvrdi da nije bilo nikakvih planova te da su morali krenuti gotovo pa od nule. Nedavno je SAD premašio pola miliona žrtava pandemije, više nego što je ljudi poginulo u tri najveća posljednja rata: Prvom i Drugom svjetskom te Vijetnamskom.

Inficirana je bila i njegova supruga Melania, koja je, također, vakcinisana u januaru. No, i dalje nije poznato čiju su vakcinu primili.

U decembru je Trumpov ljekar, dr. Jerome Adams rekao kako Trump čeka svoju dozu "Pfizerov" valcine, jer za to “postoje medicinski razlozi”. I zbog toga nije bio vakcinisan, iako je Joe Biden vakcinu primio 21. decembra.

"Sa znanstvenog gledišta, podsjetit ću ljude da je predsjednik imao Covid u posljednjih 90 dana", rekao je Adams tada za "Face the Nation", emisiju mreže CBS. "Primio je monoklonska antitijela tokom liječenja, dakle politika na stranu, postoji medicinski razlog”, zaključio je dr. Adams.

Na CPAC-u je Trump snažno napadao Joea Bidena, ali se čini da to nije polučilo očekivan rezultat. Rezultati ankete koju je objavio "The Hill", a koju su za potrebe ovog portala izradili "Harvard CAPS/Harris poll", govori da predsjednik ima podršku američke javnosti od 61 posto.

Trump je u isto doba svog mandata, dakle u februaru 2017. godine, imao podršku 48 posto ispitanika. A mogao bi se zabrinuti i rezultatima ankete na CPAC-u, gdje je dobio 51 posto podrške za predsjedničku kandidaturu 2024. godine, ali to je realno samo 51 posto među njegovim gorljivim pobornicima.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...