OTKRIVENI VELIKI PLANOVI GOOGLEA I APPLEA: Evo šta nas uskoro očekuje na tržištu mobitela

Osim Applea, jedan skupi novitet navodno priprema i Google.

  • HiTec

  • 02. Mar. 2021  02. Mar. 2021

  • 0

Dok iPhone 12 obara prodajne rekorde te je više od 80 miliona ljudi u posljednja tri mjeseca prošle godine, uprkos pandemiji, kupilo Appleov telefon, Cookova kompanija trenutno je fokusirana na nadolazeću generaciju smartphonea, koju će predstaviti u septembru ove godine. Glasine o novim telefonima kruže već neko vrijeme pa se očekuju četiri modela, kao i prošle godine (dijagonale ekrana trebale bi ostati iste), koja će biti još bolja pa očekujemo brži hardver, još jaču grafiku, kvalitetnije kamere, kao i, za modele iz serije Pro, ekrane s većom frekvencijom osvježavanja.

No, čini se kako to nije sve, jer prema informacijama koje su se prošle sedmice internetom proširile, Apple priprema i jedno iznenađenje za sve one gladne prostora. Naime, u septembru bi kompanija prvi put trebala predstaviti smartphone s čak 1TB prostora. Neke konkurentske kompanije, poput Samsunga, već su predstavile telefone s 1TB prostora za pohranu podataka, dok je Apple tako veliku količinu prostora do sada ponudio samo na svom tabletu iPad Pro. S obzirom na to da će model kapaciteta 1TB vjerovatno biti dostupan samo na modelima iz serije iPhone Pro, to znači da će za njega biti potrebno platiti više od hiljadu dolara.

Osim Applea, jedan skupi novitet navodno priprema i Google. Riječ je o njihovom prvom pametnom telefonu sa savitljivim ekranom, o kojem su glasine kružile i ranije. Sada ipak “znamo” malo više zahvaljujući insideru mobilne industrije Johnu Prosseru, čije su se informacije u prošlosti pokazale prilično pouzdanim. Putem društvenih mreža najavio je kako Pixel Fold na tržištu možemo očekivati već ove ili početkom sljedeće godine, a za proizvodnju ekrana trebao bi biti zadužen Samsung.

Južnokorejska kompanija iza sebe već ima nekoliko savitljivih modela i veliko iskustvo te će, navodno, Googleu isporučiti savitljivi OLED ekran dijagonale 7,6 inča - takav ekran Samsung koristi i na modelu Galaxy Z Fold 2.

Noviteti koje možemo očekivati od Applea i Googlea ukazuju na trendove koje bi mogli očekivati u budućnosti na mobilnom tržištu, a to su uređaji sa savitljivim ekranom (navodno na takvom telefonu već radi i Apple) te veću količinu prostora za pohranu podataka na uređajima, što je opcija koju bi svakako pozdravila većina korisnika, piše "Trusted Reviews".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...