BURNE REAKCIJE IZ REPUBLIKE SRPSKE NA APELACIJU BOŠNJAKA: „U pitanju je politička produžena ruka visokog predstavnika, žele nam nametnuti…“

Nova apelacija bošnjačkih delegata u Vijeću naroda bh. entiteta Republika Srpska ponovo je otvorila priču o opravdanosti postojanja ovog tijela u vladajućim redovima.

  • Politika

  • 03. Mar. 2021  03. Mar. 2021

  • 3

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini RS Igor Žunić kaže za “Glas Srpske” da je posljednja apelacija bošnjačkih delegata nastavak pritisaka i zloupotrebe Vijeća naroda u političke svrhe.

- Svima je poznato da Vijeće naroda nije dejtonska kategorija, a sada postaje jasno da je u pitanju politička produžena ruka visokog predstavnika, koji zajedno s Ustavnim sudom pokušava da nametne zakone mimo NSRS, ali i mimo Ustava RS i BiH - ističe Žunić.

On dodaje da je Vijeće naroda od početka tako postavljeno da mu nadležnosti nisu jasno definisane i da bošnjački delegati tu činjenicu već duže vrijeme zloupotrebljavaju.

- Moje mišljenje je da Vijeće naroda uopšte ne služi svojoj namjeni kako je to definisano u Ustavu i ako ikada dođe do izmjena Ustava, Vijeće treba ukinuti ili ga u krajnjem slučaju transformisati i jasno odrediti nadležnosti. Siguran sam da će ovakvih apelacija biti sve više, a očito to će proizvesti i više političke krize, a što je više političke krize koja je izazvana antidejtonskim i antiustavnim djelovanjem, to je sve manje BiH. Toga treba da budu svjesni i pokretači ove apelacije - ističe Žunić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...