SVETLANA CENIĆ SASVIM OTVORENO: "Kada bi padali mrtvi, neće biti lockdowna. MOŽEMO OČEKIVATI JOŠ TEŽI PERIOD" (VIDEO)

Nakaradna politika može samo dovesti do nakaradne ekonomije i to se kod nas jasno vidi.

  • Društvo

  • 03. Mar. 2021  03. Mar. 2021

  • 0

"Ljudi biraju predstavnike političkih partija i ne pitaju ih za ekonomske programe, a onda ja dobijem komentar da se ne bavim ja politikom nego ekonomijom. E, pa, to je neodvojivo", kazala je za BHRT ekonomistica Svetlana Cenić.

"Nakaradna politika može samo dovesti do nakaradne ekonomije i to se kod nas jasno vidi."

Našlo bi se novca, ali vidite da su prioriteti bili tepisi, Audiji, slike, koješta", naglasila je Svetlna Cenić u “Jutru za sve” BHRT-a.

"Nabavke kola, a nije bio prioritet nabavke vakcina, i šta sada trebamo, da kukamo do neba. Vidite i ove vijesti za ugostitelje, zna se gdje im je adresa da se obrate. Da pitaju zašto nisu vakcinisani, zašto ne mogu da rade do 24 sata.

U ovoj BiH je uvijek bilo “Daj, Bože, kćeri da te beg uzme”, ali siročići hodaju okolo", kazala je Cenić.

Govoreći o povećanju cijena, istaknula je kako cijene rastu najviše gdje su građani najosjetljiviji, a to je hrana.

"Vi kada saberete potrošačku korpu pa stavite namještaj i garderobu koji su pojeftinili, pa ulje, šećer, brašno i ostale osnovne namirnice, dobijete simbolično povećanje od 0,3 posto, ali ko to sada kupuje namještaj u ovo vrijeme? A hranu morate kupovati. Mislim da su cijene dosta porasle. Evo primjera na ulju. U ovom periodu dva puta je poskupilo, a poskupiće i ostalo. Proizvođači nemaju drugo nego da povećanjem cijena poklope ono što su izgubili. Treba isplatiti plate, obaveze. Mi zaboravljamo da je u lancu od proizvođača do kupca upravo proizvođač najvažniji.

Kada bi padali mrtvi, neće biti lockdowna", istaknula je Cenić.

"Evo, vidite i u Srbiji, bio je prijedlog zbog povećanog broja zaraženih, pa ovdje se povećava također. Vidite u posljednja 24 sata juče informacija 29 smrtnih slučajeva. Ali, lockdowna neće biti. Javne intitucije će organizovati rad, pa će se raditi od kuće, a proizvodnja se neće raditi od kuće, radnik mora za mašinu. Mora nekome prodati. Možemo očekivati još teži period. Smanjuje se kupovna moć, crpe se rezerve. Kako ostati zdrav i povećati imunitet ako nemate para za kvalitetnu ishranu? Svi su zaboravili da budžet pune građani kroz plaćanje poreza, svi su zaboravili privredu."

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...