MILAN BANDIĆ SAHRANJEN NA ZAGREBAČKOM MIROGOJU: Ispratile ga hiljade ljudi, Dragan Čović je bio tamo, ali i… (FOTO)

Između ostalih, u knjigu žalosti upisali su se i gradonačelnici Beograda, Splita, Ljubljane, Skoplja, kao i gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, koji je, također, prisustvovao sahrani. Pored gradonačelnika Skake, sahrani Milana Bandića prisustvovao je i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

  • Regija

  • 03. Mar. 2021  03. Mar. 2021

  • 0

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić ukopan je danas nešto poslije 13 sati na zagrebačkom groblju Mirogoj, a na posljednji počinak ispratilo ga je nekoliko hiljada ljudi uz brojne zvanice iz političkog i kulturnog svijeta Hrvatske i regije.

Od ranih jutarnjih sati Zagreb se pripremao za posljednji ispraćaj gradonačelnika Milana Bandića. Od 9:30 sati u Gradskoj upravi bila je otvorena knjiga žalosti u koju su se upisali brojni političari i poznate ličnosti iz Hrvatske i regije.

Brojne političke zvanice ispratile Bandića(Foto:Josip Regovic/PIXSELL) Brojne političke zvanice ispratile Bandića (Foto:Josip Regovic/PIXSELL)

Između ostalih, u knjigu žalosti upisali su se i gradonačelnici Beograda, Splita, Ljubljane, Skoplja, kao i gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, koji je, također, prisustvovao sahrani. Pored gradonačelnika Skake, sahrani Milana Bandića prisustvovao je i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

"Posljednje zbogom zagrebačkom gradonačelniku i dugogodišnjem prijatelju Milanu Bandiću, kojemu danas u Zagrebu zajednički odajemo počast na koncu ovozemaljskog životnog puta. Počivao u miru Božjem", napisao je Čović na zvaničnom Twitter nalogu.

Pored brojnih regionalnih političara, sahrani je prisustvovao i politički vrh Hrvatske, odnosno premijer Andrej Plenković, predsjednik Sabora RH Gordan Jandroković, ali i brojni drugi čelnici SDP-a, HDZ-a i drugih stranaka u Hrvatskoj.

Sprovod je počeo oko 12 sati, a emotivan oproštajni govor održala je zamjenica gradonačelnika Bandića Jelena Pavičić-Vukičević.

"Bio je jedinstven, neponovljiv. Živio je svoj grad, izgorio je na njegovim ulicama. Ovakvi velikani su rijetki, budimo zahvalni na njegovom djelu i životu. Nije hodio malen ispod zvijezda, dao je sebe za nas", rekla je.

Nekoliko stotina građana prisustvovalo sprovodu (Foto:Josip Regovic/PIXSELL)Nekoliko stotina građana prisustvovalo sprovodu (Foto: Josip Regovic/PIXSELL)

Nakon zamjenice gradonačelnika, govor je održao i Bandićev prijatelj Ljubo Jurčić.

"Teško je ovog trenutka birati riječi oproštaja od Milana. Njegov odlazak veliki je gubitak za Zagreb, Hrvatsku i Hercegovinu. Volio je podjednako i Hercegovinu, rodnu grudu. Uvijek je tražio način da pomogne Hercegovini i ljudima koji tamo žive. I ne samo Hercegovini. Svaki put kad bismo se sreli, prvo pitanje je bilo – jesi li bio dolje. Dragi Milane, bila mi je čast biti ti prijatelj i još veća čast što sam znao da si ti bio moj prijatelj", rekao je u emotivnom obraćanju Bandićev prijatelj.

Nakon oproštajnih govora, svećenik mons. Zlatko Koren predvodio je vjerski obred nakon kojeg se povorka s lijesom Bandića uputila prema grobnom mjestu. Svećenik je nad grobom održao kratak govor i molitvu. Nakon obavljene molitve, Bandićev lijes položen je u zemlju, piše Klix.ba.

(Foto:Robert Anic/PIXSELL)(Foto:Robert Anic/PIXSELL)

Podsjetimo, Milan Bandić preminuo je 28. februara u 66. godini života. Bandiću je pozlilo u subotu kasno navečer te ga je Hitna prevezla u bolnicu "Sveti Duh". Pokušali su ga reanimirati, ali neuspješno.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...