NE VJERUJ VUČIĆU NI KADA VAKCINE NOSI: "Deutsche Welle" o posjeti predsjednika Srbije koja je uzburkala duhove u Sarajevu…

Aleksandar Vučić je u Sarajevu uručio poklon – samom sebi, tvrde analitičari, prisjećajući se da je srbijanski predsjednik nedavno, kao uvredu, odbacio ponuđenu pomoć BiH Srbiji.

  • Politika

  • 04. Mar. 2021  04. Mar. 2021

  • 7

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je u utorak (2. marta) članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine 5.000 doza vakcina protiv koronavirusa koje Srbija donira za potrebe Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH). Tom prilikom najavljen je i "veliki" samit BiH - Srbija u Beogradu, na kojem bi se trebalo razgovarati o svim otvorenim pitanjima. Posjeta Vučića Sarajevu i donacija vakcina FBiH, izazvala je brojne pozitivne, ali i negativne reakcije u BiH.

Željko Komšić: "Ako samo jedno cjepivo spasi jedan život, sve vrijedi"

Članovi Predsjedništva BiH zahvalili su Vučiću na donaciji, jer su to prve vakcine koje dolaze u FBiH. Naime, vlasti u BiH su se pri nabavci vakcina oslonile samo na COVAX mehanizam, koji, kada je riječ o ovoj zemlji, još nije profunkcionirao.

"Republika Srpska (RS) je donacije koristila cijepljenjem zdravstvenih radnika, a FBiH dobiva 10.000 cjepiva za 5.000 zdravstvenih radnika", rekao je predsjednik Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

"Ako samo jedno od ovih cjepiva spasi jedan život nekome u BiH, onda sve vrijedi", kazao je član Predsjedništva BiH Željko Komšić. "U situaciji kada su zakazali globalni mehanizmi za nabavku cjepiva, predsjednik Vučić je poslao ponudu i mi smo je prihvatili... Solidarnost, međusobno poštivanje su principi na kojima BiH želi graditi odnose sa susjedima, Srbijom, Hrvatskom i Crnom Gorom. I naša solidarnost je uvijek bila tu. Mi smo slali naše liječnike u Novi Pazar kada je tamo bila pandemija na vrhuncu. Trebamo malo opustiti odnose", poručio je član državnog Predsjedništva Šefik Džaferović.

Najavljen veliki samit BiH - Srbija

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da donacija nije važna samo zbog vakcina nego i zbog povjerenja. "Sretan sam ako ćemo time spasiti živote, to je važno", istaknuo je Vučić, napominjući da je na sastanku s članovima Predsjedništva BiH zamolio da se organizira veliki samit Srbije i BiH u Beogradu, na svim nivoima vlasti, kao i privrednika. "Da to bude najveći samit koji smo napravili, povjerenja, otvorenosti, i da vidimo mogućnosti da šire otvorimo granice jedni prema drugima", rekao je predsjednik Srbije.

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković za "Deutsche Welle" kaže da su, uprkos otvorenim pitanjima, odnosi BiH i Srbije dobri i da je važno da oni budu "dobrosusjedski uz puno međusobno uvažavanje i poštivanje".

"Nažalost, naša bliska prošlost nas podsjeća da to nije uvijek bilo tako. Prioritet BiH je put ka Europskoj uniji i NATO-u, a dobra regionalna suradnja je važna u tom kontekstu. Nedavno sam se sastala s kolegom Selakovićem (Nikola Selaković, ministar vanjskih poslova Srbije) u Antaliji, gdje smo se usuglasili da je važno unapređivati gospodarsku suradnju dvije zemlje, ali i cijele regije, kako bi se otvorile mogućnosti zajedničkog nastupa na drugim tržištima u svijetu", kaže ministrica Turković.

Šefica bosanskohercegovačke diplomatije očekuje da bi to mogla biti jedna od tema najavljenog samita, dakle privredna saradnja i borba protiv posljedica pandemije Covida-19. "Primjeri donacija cjepiva te odlaska liječnika iz BiH u Srbiju na ispomoć imaju veliki simbolični značaj. Vjerujem da to može voditi i nekim istinskim pomacima", kaže Bisera Turković.

Ona ističe da je jačanje regionalne saradnje strateško opredjeljenje BiH, koje u budućnosti može doprinijeti napretku svih zemalja u regiji i poboljšanju životnog standarda. "U tom kontekstu, potrebno je intenzivirati rješavanje otvorenih pitanja poput međudržavne granice, naknade za potopljeno zemljište, sukcesije, borbe protiv ilegalnih migracija i drugih. Otvaranje konzulata BiH u Novom Pazaru dobar je znak za unapređenje odnosa dvije zemlje", ističe Turković.

"Lideri bez ponosa i časti istinski su ponizili građane BiH"

Predsjednik stranke Narod i pravda (NiP) Elmedin Konaković jedan je od onih koji misle da su građani BiH poniženi donacijom iz Srbije. "Odbije pomoć BiH za bolnicu u Novom Pazaru u iznosu od 50.000 eura i nazove to uvredom. Nakon sedam mjeseci donese cjepiva, okvirno približne vrijednosti i postroji cijelo Predsjedništvo da ga na aerodromu dočeka i ushićeno mu aplaudira i kaže da moramo jedni druge pomagati u nevolji. Napravio je od toga svjetsku priču, mediji ga promoviraju kao mirotvorca na Balkanu", kaže, između ostalog, Konaković u izjavi koju prenosi N1 televizija.

Čelnik NiP-a napominje i kako Vučić "uspijeva negirati genocid", da lideri BiH "nemaju ponos ni čast" i da su građane BiH "istinski ponizili". "Sve ovo se događa dok Srbija krije najmanje 10 optuženika za ratne zločine u BiH", kazao je Konaković.

Politički analitičar i psiholog Esad Bajtal primjećuje da su srbijanske donacije vakcina protiv koronavirusa stigle odvojeno, za RS i FBiH, i da bi bilo "politički korektnije" i "ljudski iskrenije", da su zasebne entitetske isporuke sjedinjene u jedinstveni poklon BiH. "Pošto je ovo komentar za DW, htjeli to ili ne, asocijativno dolazimo do Hegela i njegove, za logiku razmišljanja koje slijedi, ključne rečenice – 'Ništa nije poklonjeno ako prije toga nije željeno.' Koliko se zna, nitko iz FBiH nije tako nešto ni tražio, ni želio od Vučića. Ali, eto, stiglo je. Tom gestom, koji, hegelovski govoreći, nismo ni željeli ni tražili, Vučić ne poklanja ništa nama nego – sebi samome. A što to? Ono što psihoanaliza poznaje kao sliku o sebi. A to je fikcija, izmaštani, uljepšani lik u kojem pojedinac sam sebe zamišlja i predstavlja. Naravno, ta bolja, uljepšana slika sebe bitno se razlikuje od stvarne slike osobe i, kao mehanizam obrane, namijenjena je ne samo drugima nego i očuvanju davno izgubljenog poštovanja i samopoštovanja", ističe psiholog i analitičar Bajtal.

Vučićeva "cjepiva politika"

"U tom smislu Vučićev 'poklon', volio bih da griješimo, doima se kao diplomatski, pažljivo projektirana gesta pseudosolidarnosti, namijenjen urbi et orbi. Gradu i svijetu. S porukom – nisam onaj koji jesam i kakvog me znate nego ovaj kakvog me danas gledate i čujete u Sarajevu. A govorio je namjenski lijepo, dopadljivo i, reklo bi se, krajnje pomirljivo. Kao da nikad nije ni pomislio, a kamo li ne tako davno javno govorio i prijeteći poručivao kako će za jednog Srbina 'ubiti stotinu muslimana'!

"Istovremeno, službeno nagrađujući presuđene ratne zločince, a sam zločin, 'Nož, žica, Srebrenica', dižući na nivo zloslutne poruke budućnosti 'Oj, Pazaru, novi Vukovaru, a Sjenice nova Srebrenice', tolerancijom i neprocesuiranjem aktera te javne propagande, i zlo i zločin, pred licem cijelog svijeta, figuriraju kao kultni i kulturni fenomen Vučićeve Srbije i Dodikovog entiteta. To je, u najkraćem, atmosfera u kojoj je netražena cjepiva stigla u Sarajevo", zaključuje Esad Bajtal.

(DW)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...