MINISTRICA GUDELJEVIĆ BEZ TRUNKE STIDA ODGOVORILA: Osjeća li se odgovornom zbog nedolaska vakcina u BiH?

"Apsolutno ne."

  • Društvo

  • 04. Mar. 2021  04. Mar. 2021

  • 7

Novinarka "Hayata" razgovarala je sa ministricom civilnih poslova Ankicom Gudeljević, koja je ovih dana najspominjanija i najprozivanija članica Vijeća ministara u našoj zemlji dok traje pandemija koronavirusa.

Dok čekamo dolazak vakcina, ministrica Gudeljević dala je odgovore koji sve u našoj zemlji interesiraju.

Je li poznat datum dolaska vakcina u BiH?

- Datum dolaska cjepiva u Bosnu i Hercegovinu zna isključivo COVAX mehanizam, Ministarstvo civilnih poslova ne odlučuje o tome.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine razgovaralo je s čelnikom Svjetske zdravstvene organizacije te je potvrdilo da pristaje na sve uvjete za COVAX mehanizam kako bi riješili sve nedoumice za isporuke vakcina. Hoćete li kao ministrica potpisati sporazum i konačno otkočiti dolazak vakcina u BiH?

- Za potpisivanje takvog sporazuma neophodna su pozitivna mišljenja nadležnih zdravstvenih vlasti i odluka Vijeća ministara BiH. Mišljenja nadležnih vlasti su pribavljena juče, 03.03.2021.godine u popodnevnim satima, a ta tačka dnevnog reda trebalo bi već danas da se nađe na sjednici Vijeća ministara. Ministarstvo ne može prejudicirati kakvu odluku će Vijeće ministara donijeti.

Zbog čega se ovaj proces nije okončao po hitnoj proceduri? Zašto se čekala saglasnost nižih nivoa vlasti?

- Ministarstvo civilnih poslova BiH dužno je da radi u skladu sa Ustavom BiH i važećim zakonima koji uređuju područje zdravstva. I ovaj put Ministarstvo je postupilo kako je jedino moguće.

Pred bh. vlasti još 22. februara postavljeni su uslovi za hitno potpisivanje Popratnog pisma i Sporazuma o odšteti i odgovornosti između Bosne i Hercegovine i proizvođača. Znalo se da ukoliko ne bude potpisa neće biti ni vakcina. Zašto tada nije potpisano?

- Ministrica civilnih poslova nije, niti će ikada, potpisati bilo koji dokument izvan okvira zakona. Da bi se potpisao bilo koji dokument, pa i ovaj za koji pitate, mišljenje na dokumente, prema odredbama Ustava, moraju dati entiteti. Konačno, u slučaju potrebe plaćanja obaveza koje proističu iz takvih sporazuma, upravo entitetske vlasti dužene su da obezbjede sredstva i stoga cijela procedura mora biti provedena. Na jednak način se pristupilo i potpisivanju ugovora sa Gaavi alijansom: nakon mišljenja entiteta, odluke Vijeća ministara i Predsjedništva BiH ugovor je mogao biti potpisan. To su procedure u našoj državi. Treba li ih mijenjati, to je već drugo pitanje.

Ministrice Gudeljević, smatrate li se odgovornom za posljedice koje su proistekle usljed blokade dolaska vakcina u BiH?

- Apsolutno ne. Ministarstvo civilnih poslova izuzetno kvalitetno i odgovorno koordiniralo je sve aktivnosti na vrijeme i uz poštivanje odredbi Ustava BiH u vezi sa nabavom cjepiva i to potvrđuju svi međunarodni faktori uključujući Svjetsku zdravstvenu organizaciju. Kašnjenje je rezultat isključivo odluka proizvođača cjepiva da traže dodatne garancije.

Zašto ste izlazili u javnost sa datumima dolaska vakcina ako ste znali da za to nedostaje Vaš potpis? Je li ovo kupovina vremena?

- Ponovo se neću složiti s činjenicom da nedostaje isključivo potpis ministrice civilnih poslova. Ne stoji ni činjenica da je Ministarstvo određivalo ili izašlo ikada u javnost sa datumima jer bi to bilo neozbiljno i neodgovorno. Ako i kada se ispune zakonski uslovi, tada će ugovori i biti potpisani. Datumi koji su u javnosti objavljeni su vremenski okviri koje je COVAX objavio, a Ministarstvo ih podijelilo s javnošću. Postavlja se pitanje zašto su oni davali vremenske okvire ako su znali da će imati dodatne zahtjeve za BiH, ali ništa manje i za sve druge države.. Uostalom, najnovije pismo sa zahtjevima ministarstvo je dobilo 22.02. iako je isporuka, prema rokovima koje je COVAX dao, sredinom veljače trebalo da počne.

Zbog čega češće ne komunicirate sa građanima putem medija, u smislu direktnih razgovora sa novinarima ili gostovanja u emisijama kako bi dali odgovore na pitanja koja su u okviru Vaših nadležnosti?

- Vaše pitanje smatram neutemeljenim. Ministarstvo u potpunosti je otvoreno za javnost, to mu je uostalom i jedna od zadaća. Svakodnevno se objavljuju sadržaji iz našeg djelokruga rada. Frekventnost tek pukog pojavljivanja u medijima nekog od ministara nije mjera kvaliteta urađenog posla. Ono što je važno jeste transparentnost, koju Ministarstvo civilnih poslova i te kako ostvaruje čemu svjedoče i svi ovi odgovori na vaša pitanja.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...