"SB" U POSJEDU DOKUMENTA; USVOJEN PRIJEDLOG AMANDMANA NA UGOVOR S GAVI-jem: Tegeltija tvrdi - "Više ne postoje prepreke da COVAX krene isporučivati vakcine"

Na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH utvrđen je i bit će hitno upućen Predsjedništvu BiH Prijedlog amandmana na Ugovor o nabavki vakcina - "Commitment agreement-committed purchase arrangement" između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Globalne alijanse za vakcine (GAVI), a za bh. potpisnika je predložena ministrica civilnih poslova Ankica Gudeljević.

  • Vijesti

  • 04. Mar. 2021  04. Mar. 2021

  • 0

Istovremeno su prihvaćeni Sporazum između Vijeća ministara BiH i "AstraZenece AB" o odšteti "AstraZenece" i Ugovor o obeštećenju od COVAX-a za države koje vrše nabavku preko agencija za nabavku između Vijeća ministara BiH i "Pfizera/BioNTecha". Za njihovo potpisivanje ovlaštena je ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević.

Nakon sjednice, predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija je rekao kako više ne postoje prepreke da COVAX krene isporučivati vakcine koje smo im naručili.

- Ne postoje više nikakve prepreke da nam isporuče vakcine. Mi smo te vakcine davno platili iako do danas nije isporučena nijedna vakcina. Nema razloga da nas drže kao taoce, jer smo ispoštovali sve što je na nama - rekao je Tegeltija.

On kaže kako bi u BiH prvo trebalo da dođe "Pfizer", a zatim i "AstraZeneca", međutim GAVI je objavio da će nam stići nešto manji broj vakcina od onoga što je prvobitno dogovoreno.

- Vjerujem da će do kraja marta 'AstraZeneca' ispoštovati svoje obaveze predviđene ugovorom. Kad počne isporuka, mislim da ćemo moći ući u redovan sistem vakcinacije. Mi nemamo druge instrumente nego da vršimo pritiske, meni se čini da proizvođači imaju ozbiljnih problema – rekao je Tegeltija.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...