DODIK SE OPROSTIO OD ATANASIJA, MLADIĆEVOG I KARADŽIĆEVOG OMILJENOG VLADIKE: "Dijelio je sve patnje svog naroda kroz rat, ali i nakon rata"

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio je iskreno saučešće Srpskoj pravoslavnoj crkvi i svim vjernicima, posebno onima u Hercegovini, povodom smrti episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Atanasija.

  • Mini market

  • 04. Mar. 2021  05. Mar. 2021

  • 3

- Sa žaljenjem sam primio vijest da se upokojio umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije Јevtić, jedan od najuticajnijih episkopa i bogoslova u cijelom pravoslavnom svijetu. Vladiku Atanasija pamtićemo kao istinskog pastira, sastradalnika našeg naroda u Hercegovini, na Kosovu i Metohiji, gdje je često boravio - istakao je Dodik. 

On je naveo da je vladika Atanasije došao u Republiku Srpsku početkom rata, gdje je dijelio sve patnje svog naroda kroz rat, ali i nakon rata, i nikada ni pred čim i ni pred kim nije ustuknuo, saopšteno je iz Dodikovog kabineta.

- Vladika Atanasije dao je nemjerljiv doprinos obnovi Crkve u Hercegovini, ali i cijeloj Republici Srpskoj, kao i u ostalim zemljama gdje žive Srbi. Ogroman doprinos dao je i teološkoj nauci, kojom se bavio do posljednjih trenutaka svog života - naglasio je Dodik.

Episkop zahumsko-hercegovački i primorski Atanasije preminuo se večeras u Trebinju. Javnosti je poznat kao crkveni velikodostojnik koji je tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu bio je aktivni promotor nacionalizma unutar SPC-a, uz Amfilohija Radovića, Artemija Radosavljevića i Irineja Bulovića. U jeku jugoslavenske krize, Atanasije Jevtić i Amfilohije Radović javno traže spajanje "svih srpskih krajeva" u Ujedinjene srpske zemlje.

U maju 1991. godine, prilikom svog ustoličenja za episkopa, koje je bilo glavni medijski događaj tih mjeseci, Atanasije Jevtić govori o "zlobnim i agresivnim muslimanima" koji su vijekovima sarađivali sa polumjesecom protiv "srpskog krsta sa tri prsta". Javnosti su poznata i njegova druženja sa presuđenim ratnim zločincima Ratkom Mladićem i Radovanom Karadžićem. 

alt

(SB)

Kao glasnogovornike nacionalizma unutar Crkve, kritičari navode četiri Justinova učenika: Amfilohija RadovićaArtemija RadosavljevićaAtanasija Jevtića i Irineja Bulovića.[

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...