"PRIVATIZOVAO JE I NEBESKU I ZEMALJSKU SRBIJU": Šta je vladika Atanasije govorio o Vučiću i Miloševiću!?

Vladika Atanasije, koji je danas preminuo poslije borbe s koronavirusom, jedan je od rijetkih iz Srpske pravoslavne crkve koji je javno digao glas protiv dodjele Ordena Svetog Save predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću. U više navrata iznosio je oštre uvrede na njegov račun, ali i na račun bivšeg predsjednika Slobodana Miloševića, za čiji režim je govorio da je “nenarodni i gubitnički”.

  • Mini market

  • 04. Mar. 2021  05. Mar. 2021

  • 2

"Veliki broj episkopa, može se slobodno reći većina, je protiv toga da se predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću dodeli Orden Svetog Save", izjavio je u oktobru 2019. na svečanosti u Pećkoj patrijaršiji vladika Atanasije, a prenio Kossev.

Uprkos njegovoj izjavi, Vučiću je dva dana kasnije uručen orden.

Da će ovakav stav imati prema dodjeli najvišeg crkvenog priznanja aktuelnom predsjedniku Srbije bilo je očekivano, jer je i ranije iznosio oštre uvrede na njegov račun. On ga je u januaru 2016, tada kao premijera, u otvorenom pismu javnosti nazvao "diletantom" i "primitivcem".

"Retko je i ovakva kakva je ova titoistička 'i posle Tita Tito Srbija' imala na vrhu vlasti takvog diletanta i primitivca kakav je Vučić", pisalo je u otvorenom pismu javnosti Atanasija Jevtića, a prenio ga je "Danas".

On je Vučića optužio da je "privatizovao i nebesku i zemaljsku Srbiju i kao svaki neokomunistički mutant proglasio se za samozvanog gospodara neba i zemlje".

"Za njega, samozvanog skorojevićkog okupatora i predratora i Zemlje i Neba jedinstvene nebozemne Srbije, kao i za slične mu sadašnje okupatore raspetog Kosova i Metohije, ameronatoovce i Tačijeve učekovce, Kosovo i Metohija su 'mrtvi', Kosmet pogodan izgleda samo za famoznu bazu Bondstil i za žute kuće, jer im je nebozemna Srbija nad Kosmetom 'mrtva', tako da se, po forenzičaru Vučiću, u njoj 'samo umire', a ne i živi – na njoj, i za nju i njome", naveo je on.

Nije bio blag ni prema bivšem predsedniku Slobodanu Miloševiću, a svoje stavove o njemu iznio je u otvorenom pismu patrijarhu Pavlu 1999, a nakon njegove odluke da ode na prijem kod Miloševića povodom Dana Republike.

"Posle svega što je Milošević uradio srpskom narodu u zadnjih deset godina (i ne samo srpskom), posle tragedije koju je stvorio na Kosovu i Metohiji i za albanski i za srpski narod u zadnje dve godine, posle odlučnog stava i zahteva SPC da Milošević podnese ostavku i ode radi spasenja naroda i države, posle više puta izraženog stave Crkve o potrebi vaspostavljanja Monarhije u Srbiji i povratka Domu Karađorđevića njegovih legitimnih prava kojih su lišeni odlukom beznožničke komunističke vlasti, posle svega toga i mnogo drugoga, Vaš odazov na poziv i odlazak Miloševiću 'na noge' da mu čestitate praznik rođendana države koja je umrla pre 10 godina, a koji se od ove godine pretvorio u 'praznik kojim je ukinuta Monarhija' srpskom narodu, zapanjila je i dovela u nedoumicu mnogu braću Arhijereje, časno sveštenstvo i monaštvo, i ogromnu većinu pravoslavnog srpskog naroda", napisao je tada vladika Atanasije, a objavio je “Danas”.

Ondašnji kosovsko-metohijski vladika taj čin doživio je kao podupiranje vlasti.

"Danas, kada se ceo narod trudi i zapinje iz petnih žila da se oslobodi ovog gubitničkog i nenarodnog režima, da Srbiju izvuče iz provalije u koju je gurnuta rukama 'mudrog Vođe', Vi pastir naroda, duhovni otac i učitelj, okrećete leđa svome narodu i svojim odlaskom na 'proslavu 29. novembra' učvršćujete rasklimatani presto Upropastitelja srpskog naroda, produžujući mu agoniju na ko zna koje još vreme", napisao je tada Atanasije.

(Nova.rs)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...