KRAJ POTOKA, BISTRE VODE, MINI HIDROCENTRALA: Za čije interese portal "Raport" medijski satanizira aktiviste za zaštitu bh. rijeka koje podržava cijeli svijet?

Portal "Raport" objavio je nedavno članak „Zašto i kome smetaju hidroelektrane u Bosni i Hercegovini“, u kojem se iznosi niz optužbi na račun udruženja za zaštitu bh. rijeka koja su u ovoj bespoštednoj borbi glas običnih građana, ali i Vlade Federacije BiH koja je nakon dugo vremena odlučila podržati borbu za zaštitu prirodnih ljepota ove zemlje.

  • Mini market

  • 05. Mar. 2021  05. Mar. 2021

  • 3

U navedenom članku se prozivaju aktivisti na čelu s Anesom Podićem i Lejlom Kusturicom, koji su u proteklom periodu, u saradnji s federalnim premijerom Fadilom Novalićem, pokrenuli veliku akciju, a nakon pritiska globalnih ekoloških organizacija, aktivista, pa i planetarnih zvijezda poput Leonarda DiCaprija i Roberta Redforda. Naravno, ne treba zaboraviti ni podršku domaćih medija koji su iscrpno pratili njihovu borbu za zaštitu tokova rijeka. 

Kako "Raport" tvrdi, inicijativa za zaštitu rijeka, iza koje su stali Vlada FBiH i Parlament FBiH, ugrožava sve hidroelektrane i oko 3.500 radnih mjesta povezanih s HE, što je grubi falsifikat koji počiva na lažnoj vijesti da je navedena inicijativa usmjerena protiv svih hidroelektrana, uključujući i velike državne hidroelektrane.

Istina je, zapravo, da navedenom inicijativom Vlada i aktivisti žele zabraniti samo mini hidroelektrane (kapacitet do 10 MW), koje najčešće automatski funkcionišu te donose profit samo svojim vlasnicima, a ne i radna mjesta ili značajan doprinos proizvodnji energije, a skoro nikako razvoju ove zemlje i njene privrede.

Kao što su udruženja za zaštitu rijeka isticala, njihova inicijativa se uopće ne odnosi na velike hidroelektrane u državnom vlasništvu, što znači da je portal "Raport" svjesno plasirao neistinu kako bi interese vlasnika uglavnom privatnih mini hidroelektrana sakrio iza egzistencije hiljada radnika u državnim hidroelektranama.

Kako "Slobodna Bosna" saznaje, navedeni članak na "Raportu" nastao je "po želji" Rame Gutića, vlasnika firme "Banstroj" d. o. o., sa sjedištem u Banovićima. Privatna firma "Banstroj" bavi se proizvodnjom dijelova koji se ugrađuju u mini hidroelektrane, a u 2019. godini je imala ukupne prihode od čak 2.480.361 KM.

Po svemu sudeći, dio novca od profita Gutić je usmjerio u medijske napade na Vladu FBiH i udruženja za zaštitu rijeka, kao i na organiziranje alanfordovskih kontraprotesta s radnicima natjeranim u autobuse, a kojim se traži nastavak masovne gradnje mini hidroelektrana!?

U navedenom članku na "Raportu" navode se slike s bizarnih protesta koje je, kako saznaje "Slobodna Bosna", a "Raport" prešućuje, organizirao upravo vlasnik firme "Banstroj", s ciljem da izvrši pritisak na Vladu FBiH kako bi se nastavilo uništavanje rijeka za lični profit.

Ovi skandalozni pritisci na koje organiziraju oni koji imaju profit od gradnje MHE, predstavljaju alarm za cjelokupnu javnost koja se mora suprotstaviti, jer će se, u protivnom, nastaviti s uništavanjem bosanskohercegovačkih rijeka.

(SB)

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...