MONSTRUOZNE KONSTRUKCIJE ČOVIĆEVIH JURIŠNIKA: "Komšić je simbol antibosanskog, jer NE PRIHVATA da je BiH..."

Nedavna poruka člana Predsjedništva BiH Željka Komšića prilikom razgovora s Christianom Schmidtom kao potencijalnim nasljednikom Valentina Inzka na poziciji visokog predstavnika, da su za BiH potpuno prihvatljivi građanski izborni principi kakvi vrijede u njemačkom i hrvatskom izbornom zakonodavstvu, izazvala je pravu pometnju među sljedbenicima politike HDZ-a i Dragana Čovića.

  • Politika

  • 05. Mar. 2021  06. Mar. 2021

  • 8

Nakon što su potpuno prešutili Komšićev poziv da se, ukoliko smatraju da su Hrvati u BiH ugroženi, obrate Evropskom sudu za ljudska prava, na ovu poruku Christianu Schmidtu ipak stižu sporadični odgovori.

Ovaj Komšićev težak udarac retrogradnoj i nacionalističkoj politici HDZ-a prokomentirao je za portal Dnevno.hr Ivan Crnjac, novinar BHRT-a (po Čovićevom zadatku), inače kolumnista portala Dnevnik.hr, medijske platforme HDZ-a.

Crnjac tvdi da je Komšićeva namjera obmanuti novog visokog predstavnika u BiH te da se naša zemlja ne može uspoređivati sa Hrvatskom jer je "podijeljena i (post)konfliktna država". Očigledno da Crnjac upravo i želi da BiH ostane "podijeljena" i "(post)konfliktna" jer je Komšićeva inicijativa upravo i ide u pravcu eliminiranja tih činjenica. Sa druge strane, da li je Hrvatska također postkonfliktna država ili nije kako to smatra Crnjac, zaslužuje posebnu raspravu.

HDZ-ov novinar dalje tvrdi da "Komšić uporno odbija prihvatiti glavni ustavni princip u BiH, a to je konstitutivnost naroda". I to je tačno, jer to nalaže Evropski sud za ljudska prava koji je „konstitutivnost“ presudio kao posljedicu genocida i etničkog čišćenja.

O ovoj analizi po narudžbi centrale HDZ-a novinar Crnac se poziva i na stavove politologa Martina Mikulića koji ističe da je Komšić simbol antibosanskog, antidaytonskog i antibosanskohercegovačkog djelovanja, te da „udara na temelje Bosne i Hercegovine“:

“Komšić je notorni ignorant koji u pokušaju dovitljivosti ignorira krucijalnu činjenicu - ni Njemačka ni Hrvatska nisu podijeljeno društvo, stoga ni BiH ni Belgija ni Švicarska nikada neće biti uređene kao Njemačka ili Hrvatska”, rekao je Mikulić, te dadao da je “demokratski imperativ svakog podijeljenog društva da svaki segment jednakopravno participira u vlasti sa svojim izabranim predstavnicima”.

Mikulić je također dodao i da je “Bosna i Hercegovina skrojena temeljem volje triju konstitutivnih naroda, a sama konstitutivnost je natkrovljujuća Ustavna kategorija", pa zaključio da su "Bošnjaci, Hrvati i Srbi državotvorni narodi BiH bez kojih ta država ne bi ni postojala”.

Crnjac je konsultirao i profesor Fakulteta politčkih nauka u Sarajevu Šaćira Filandru koji je rekao da je “priča o Izbornom zakonu instrument HDZ-ovog ostanka na vlasti”. No, da je stav profesora Filandre naveden samo da se ispuni norma obje strane najbolje govori činjenica da njegovim stavovima nije dao nikakav vrijednosni značaj kao u slučaju stavova Mikulića, već ih je autor u naslovu omalovažio riječima „Bošnjaci misle drugačije“ i tako poručio Filandri šta prevashodno misli o njemu.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...