AMERIČKI AKADEMIK KURT BASSUENER VRIŠTI: "Zaustaviti promjenu Izbornog zakona u BiH, ugađa se lično Čoviću..."

Ocijenio je kako se trenutni razgovori u vezi sa izmjenom Izbornog zakona svodi na to da se “ugodi lično Čoviću”.

  • Politika

  • 06. Mar. 2021  

  • 5

Ton vanjske politike se drastično promijenio, a povratak diplomatije i saradnje donio je dah nade. Na pitanje Glasa Amerike da li će nova administracija SDA-a biti snažniji, prodemokratski faktor za Bosnu i Hercegovinu, regionalni ekspert i akademik dr. Kurt Bassuener odgovara:

“Pitanje koje se postavlja je koliko će vremena trebati da se sa tih verbalnih teza, koje smo čuli i koje prepoznaju potrebu da se Zapad ujedini oko svojih vrijednosti, prijeđe na djela tj. na operativni nivo, na birokratski nivo. Naravno, potrebno je neko vrijeme da nova administracija postavi nove ljude. Na primjer, mi još uvijek nemamo zamjenika državnog sekretara za Evropu. Međutim, treba osigurati da nova administracija uoči urgentne stvari kao što je izborna reforma u Bosni i Hercegovini”, kazao je Bassuener te poručio kako treba biti oprezan sa dosadašnjim stavom kako je svaki sporazum dobar sporazum.

Bassuener je za Glas Amerike naglasio kako je najbolje jačati demokratsku i političku odgovornost.

“Pogledajte perverznost ovog Izbornog zakona, pa to je nešto za šta se Rusi bore već neko vrijeme. Mi smo se, zapravo, predali ucjeni etnokrata. Na kraju se sve to svodi da se Čoviću osigura da će uvijek biti predstavnik Hrvata. Svi oni koji kažu da to ima veze sa odlukom “Sejdić-Finci” ne vide poentu”, zaključio je američki akademik.

Ocijenio je kako se trenutni razgovori u vezi sa izmjenom Izbornog zakona svodi na to da se “ugodi lično Čoviću”.

“I to je izgradnja pravnog režima koji će osigurati Čovićevu političku dominaciju”, naveo je dr. Bassuener.

Regionalni ekspert i akademik je na kraju razgovora za Glas Amerike zaključio kako ovakvu izmjenu Izbornog zakona jednostavno “treba zaustaviti” kao i prijetnje Dodika i Čovića da u tom slučaju ne dozvole izbore.

Po njegovom mišljenju, ujedinjeni Zapad treba da nastupi sa strateškom, demokratskom politikom prema Bosni i Hercegovini i jača demokratsku snagu vrlo nezadovoljnih građana, te da se treba odmaći od sporazuma po svaku cijenu sa postojećom političkom elitom.

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...